понеділок, 21 грудня 2009 20:11

Іцхак Ганон 65 років не ходив до лікарів

Автор: фото з сайту www.spiegel.de
  Грецькому єврею Іцхакові Ганону, 85 років, у концтаборі без наркозу вирізали нирку
Грецькому єврею Іцхакові Ганону, 85 років, у концтаборі без наркозу вирізали нирку

Колишній в"язень концентраційного табору Освенцім 85-річний Іцхак Ганон не ходив до лікарів 65 років. У часи Другої світової над ним знущався нацистський лікар Йозеф Менгеле. Відтоді він боїться медиків.

Ганон народився у єврейській родині у містечку Арта на півночі Греції.

— У червні 1944-го до хати ввірвалися офіцер СС і грецький полісмен, наказали приготуватися до великої мандрівки, — розповідає Іцхак Ганон.

До Освенціму родину везли два тижні. За цей час помер батько. У концтаборі матір і п"ятьох братів відправили у газову камеру. 20-річного Іцхака забрали до госпіталю. Там німецький лікар Йозеф Менгеле ставив експерименти над в"язнями. Якось Іцхака прив"язали до стола. Менгеле без наркозу розрізав йому живіт.

— Я бачив свою нирку у нього в руці. Кричав, як божевільний, благав смерті — тільки б усе це припинилося, — згадує.

Пізніше Менгеле змусив чоловіка просидіти ніч у крижаній воді. У такий спосіб  перевіряв, наскільки міцні його легені. У госпіталі Ганон провів більш як півроку. Потім його  поселили у бараці з іншими в"язнями. У січні 1945-го концтабір звільнили радянські війська. Ганон повернувся до Греції. Згодом зі вцілілими братом і сестрою виїхали до Ізраїлю. Там одружився.

У листопаді  стався серцевий напад

У листопаді в Іцхака стався серцевий напад. Дружина з донькою силоміць відвезли його в лікарню. Там йому зробили операцію.

— Усе життя уникав медиків, навіть коли було дуже зле казав, що то втома — так боявся, — каже Ганон. — Але серцевого нападу не пережив би.

Йозефа Менгеле майже 35 років розшукували в Латинській Америці. Працівники ізраїльських спецслужб вважають, що він тривалий час переховувався в Аргентині, пізніше у Парагваї й Бразилії. Помер 1979-го на бразильському пляжі — у нього стався інсульт.


Нацистський кат працювала родинним лікарем


У 1940–1943 роках німкеня Герта Обергойзер ставила експерименти у жіночому концтаборі Равенсбрюк на півночі Німеччини. Колола дітям нафту і барбітурати. Потім ампутувала кінцівки для досліджень. Вивчала зараження ран: робила ув"язненим надрізи і вводила туди цвяхи, шматки дерева, уламки скла, тирсу. 1946-го на Нюрнберзькому трибуналі Обергойзер засудили до 20 років ув"язнення. За шість років випустили за гарну поведінку. Після цього вона працювала родинним лікарем у місті Штокзе. 1956-го до неї на прийом потрапила колишня ув"язнена, пізнала її, написала скаргу. Обергойзер позбавили лікарської практики. Вона померла у Німеччині 1978-го.

Зараз ви читаєте новину «Іцхак Ганон 65 років не ходив до лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі