вівторок, 24 вересня 2013 07:30

"Хочеться нового обличчя на екранах телевізорів"

Автор: фото: REUTERS
  Канцлер Німеччини Анґела Меркель п’є вино, святкуючи перемогу свого блоку на парламентських виборах у штаб-квартирі в Берліні 22 вересня у неділю. Очікують, що за будь-якої коаліції вона втретє очолить країну
Канцлер Німеччини Анґела Меркель п’є вино, святкуючи перемогу свого блоку на парламентських виборах у штаб-квартирі в Берліні 22 вересня у неділю. Очікують, що за будь-якої коаліції вона втретє очолить країну

На виборах у Німеччині переміг блок партій Християнсько-демократичний союз — Християнсько-соціальний союз чинного канцлера 59-річної Анґели Меркель. Ця політична сила набрала 41,5% голосів, а її головні опоненти із Соціал-демократичної партії — 25,7%. Якщо новий парламент обере Меркель канцлером, для неї це стане третім терміном керівництва країною.

О 8.30 на виборчій дільниці №093 у місті Бонн безлюдно. Вона розташована в парафіяльному будинку протестантської церкви Святої Трійці. Тут зазвичай відбуваються зустрічі вірян, концерти, заняття з йоги й катехізису. У просторій кімнаті за невеликим столом сидять двоє дівчат і хлопець. Усім на вигляд років 20. Вони — волонтери на виборах, їх набирала міська рада. Вбрані у джинси та олімпійки. Сьорбають каву. Поряд — куратор Аксель Райз, 58 років.

— Волонтери не знайомі одне з одним. Я вперше бачу цих студентів. П'ємо каву, щоб не заснути, бо зранку нікого немає. Ми тут із 7.30. О восьмій ранку відчинили дільницю. Поки що проголосували кілька людей.

— Я думав, буде жвавіше, — каже член комісії, студент Алекс. — Але не можна вмикати навіть телефони. Тож сидимо і знайомимося.

Кабінок для голосування у кімнаті немає, лише два столи з ширмою.

До кімнати заходить чоловік у джинсах і куртці. Показує волонтерам паспорт — це пластикова картка з даними. Отримує бюлетень і ручку. Спершись на стіл, швидко ставить позначки.

— Сподіваюся, Соціал-демократична партія набере більше голосів, і отримаємо нового канцлера, — розповідає студент 23-річний Єн Стіво. — Я дуже хотів би, щоб ним став Пеєр Штайнбрюк. Меркель при владі вісім років, і нічого суттєвого не відбулося. А Штайнбрюк може щось зробити. Та й Меркель вже набридла, хочеться хоча б нового обличчя на екранах телевізорів.

На виборах до бундестагу кожен має два голоси. Бюлетень поділений на дві частини. Ліва — перший голос, яким обирають представника від округу. Другий — голос за партію.

Після ранкової літургії виборців у приміщенні більшає. Але черг немає. Волонтери говорять, за їхньою дільницею закріплені 1100 жителів. Близько 20% їх не беруть участі у голосуванні, ще стільки ж — голосують дистанційно.

— Якщо людина зробила помилку в бюлетені, дамо їй інший, а зіпсований конфіскуємо. Урна стоїть перед нами, і ми бачимо, що туди кидають. Як можна сфальсифікувати? Та й навіщо? — міркує Аксель Райз.

На запитання, чи погодився б фальсифікувати за гроші, сміється:

— Цього не дозволила б мені совість.

На виборах працюють безпартійні. Спостерігачів від політсил немає. Відеонагляду — теж.

Заходить молоде подружжя з двома дітьми. Першим іде голосувати батько. Мати — 33-річна Бетіна Гунд пильнує малюків.

— Мене цікавлять дитячі питання — виплати, брак місць у дитсадочках, шкільна система. СДПН багато чого запровадила в цьому напрямку, натомість Християнсько-демократичний союз Меркель не зробив нічого.

Повз дільницю проходять Теодор та Урсула Крамери. Вони проголосували заздалегідь.

— Усе життя ми за СДПН. Підтримуємо не обличчя, а позицію. Маємо друзів, які за ХДС. Політичні дебати не заважають нам товаришувати, — розказує Теодор. — Багато людей голосують то за тих, то за тих, залежно від того, хто що обіцяє. Різниця невелика. Хоча з кількох пунктів програми різняться. Наприклад, мінімальна погодинна плата за роботу. СДПН каже, що всі повинні отримувати не менше 8,5 євро. А ХДС — що у різних галузях мають платити по-різному.

Виборчі дільниці працюють до 18.00. Опісля починають рахувати голоси.

— Будь-хто може прийти і подивитися, як це відбувається, — додає Аксель Райз.

У Німеччині пробували запровадити комп'ютерний підрахунок голосів на виборах до бундестагу 2005 року. Але 2009-го суд визнав це неконституційним, бо вони мають бути публічні, як і підбиття підсумків. Тож голоси рахують на дільницях уручну.

Зараз ви читаєте новину «"Хочеться нового обличчя на екранах телевізорів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі