вівторок, 04 вересня 2007 18:13

Хмонги продають туристам собаче м"ясо

Автор: фото: REUTERS/Kham
  Із малих літ діти хмонгів їздять зі своїми батьками на ринок Бак Ха — найбільший у В’єтнамі. Тут єдине місце роботи для представників цієї азійської народності
Із малих літ діти хмонгів їздять зі своїми батьками на ринок Бак Ха — найбільший у В’єтнамі. Тут єдине місце роботи для представників цієї азійської народності

Хмонги — малочисельний народ, що проживає на кордоні Китаю та В"єтнаму.

Кілька тисяч представників цієї народності заробляють собі на життя, торгуючи на найбільшому у В"єтнамі ринку Бак Ха. Їздять туди 100 км від міста Сапа на возах та конях. Продають звичних для селян тварин — свиней, корів, курчат та качок. Крім того, спеціально вирощують собак, яких в"єтнамці вживають у їжу.

Собак продають у різному вигляді. Деколи їх убивають напередодні й ріжуть на шматки. Інші стоять живими в загонах для свійських тварин.

На Бак Ха хмонги продають туристам алкогольні напої із зернових культур. Самі спиртне ніколи не п"ють й часом труяться навіть малою дозою.

Ринок Бак Ха для них — не лише місце роботи. Після завершення базарного дня хмонги сідають навколо вогнищ, розмовляють, обмінюються новинами. Тут же влаштовують спектаклі й танці у яскравому національному одягові.

Протягом ХХ ст. хмонгів кидало по всій Південно-Східній Азії. Нині їхні компактні групи живуть не лише в Індокитаї, а й у Франції, США та Австралії. Навіть там вони зберігають свою мову, якій понад 2 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «Хмонги продають туристам собаче м"ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі