понеділок, 26 листопада 2007 17:40

Гарі Каспарова засудили на п"ять діб

Автор: фото: REUTERS/Vyacheslav Kochetkov
  Працівники спецпідрозділу ОМОН у сутичці з учасниками ”Маршу незгодних” затримують єдиного опозиційного кандидата в президенти на виборах наступного року Гарі Каспарова
Працівники спецпідрозділу ОМОН у сутичці з учасниками ”Маршу незгодних” затримують єдиного опозиційного кандидата в президенти на виборах наступного року Гарі Каспарова

Минулої суботи в Москві заарештували лідера "Об"єднаного громадянського фронту", колишнього чемпіона світу з шахів Гарі Каспарова, 44 роки. Він брав участь у "Марші незгодних", на який зібралося майже 3 тис. чоловік.

Каспарова засудили до п"яти діб арешту за проведення демонстрації без офіційного дозволу та непокору вимогам співробітників міліції. Загалом того дня затримали до 200 осіб. Серед них опинився і колишній прем"єр-міністр Росії Борис Нємцов, 48 років, лідер "Союзу правих сил". Однак його досить швидко відпустили.

— Я спокійно розмовляв із інтелігентною літньою жінкою, — розказує Нємцов. — Ми обговорювали, чому ціни на продовольчі продукти та комунальні послуги так різко зросли за президентства Путіна. Через п"ять хвилин на мене напали 15 розбійників в уніформі ОМОНу.

Учасники мітингу зібралися на пр-ті Академіка Сахарова. До центру міста їм не дозволили рухатися, але частина людей прорвала захист ОМОНу. Почалася сутичка з правоохоронцями, в якій і затримали Каспарова з одним із його охоронців. У міліції кажуть, що довелося розігнати демонстрантів, бо вони провокували заворушення на історичному місці — біля Ермітажу.

Каспаров, якого раніше обрали єдиним кандидатом від опозиції на президентських виборах наступного року, стверджує: його засудили з порушеннями. Мовляв, суд використав як докази два рапорти міліціонерів, які суперечать один одному.

Представники "Другої Росії" заявляють, що арештом їхнього лідера влада виявила страх перед виступами проти Кремля.

Мітинг опозиції в неділю відбувся й у Санкт-Петербурзі. Опозиціонери зібралися на Палацовій площі під гаслами "Росія без Путіна". Цей мітинг також розігнала міліція. Майже 200 його учасників заарештували.

Перший "Марш незгодних" у Москві жорстоко розігнали 14 квітня. Потім проходили мітинги 11 червня і 7 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Гарі Каспарова засудили на п"ять діб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі