вівторок, 08 травня 2012 00:30

Франсуа Олланд може поховати євро

Автор: фото: REUTERS/Stephane Mahe
  Новообраний президент Франції Франсуа Олланд цілує цивільну дружину, журналістку 47-річну Валері Трієрвеєр на сцені святкового мітингу в Парижі. Пара зустрічається з 2006-го. Тоді Олланд жив із Сеголен Руаяль, кандидаткою у президенти від соціалістичної партії на попередніх виборах
Новообраний президент Франції Франсуа Олланд цілує цивільну дружину, журналістку 47-річну Валері Трієрвеєр на сцені святкового мітингу в Парижі. Пара зустрічається з 2006-го. Тоді Олланд жив із Сеголен Руаяль, кандидаткою у президенти від соціалістичної партії на попередніх виборах

Новим президентом Франції став у неділю 57-річний Франсуа Олланд. У другому турі виборів він набрав 51,67% голосів, а його суперник, попередній глава держави Ніколя Саркозі — 48,33%. Уперше за 17 років Францію очолив соціаліст. І вперше за 30 років чинного лідера не переобрали на другий термін.

За Олланда проголосували 17,8 млн французів, за Саркозі — 16,7 млн.

— Я передаю республіканський привіт Ніколя Саркозі, — говорить Олланд. — Буду президентом для всіх. Сьогодні немає двох Францій, є одна країна зі спільною долею. Кожному забезпечимо рівні права й обов'язки.

Саркозі взяв на себе всю відповідальність за поразку. Заявив, що не поведе свою партію "Союз за народний рух" на парламентських виборах 10 і 17 червня.

— Я стану звичайним французом, — ділився він у прощальній промові перед своїми прихильниками. Дехто з них плакали, утирали сльози французькими прапорами. — Залишайтеся згуртованими. Треба виграти парламентську битву. Це можна зробити, бо рахунок (на виборах у неділю. — "ГПУ") був гідний.

Тисячі прибічників лівих ідей святкували у неділю ввечері на пл. Бастилії у столиці Париж. Розмахували червоними прапорами, пили шампанське і палили димові шашки. Багато хто тримав троянди — символ соціалістичної партії. Молодь вилізла на постамент Липневої колони — пам'ятника революції 1830-го.

— Ми позбулися Саркозі! Це фантастика. Він дбав лише про багатих, а про решту нас, про робітників, забув, — каже 45-річна Ламіа Бернар на пл. Бастилії. — Саркозі був найгіршим президентом з усіх. Ображав свій народ.

Новий глава держави оголосив багатих та фінансовий світ своїми супротивниками. Обіцяє значно збільшити податки для тих, хто заробляє понад мільйон євро на рік. Олланд також не схвалює політики жорсткої економії, провадженої у Євросоюзі для порятунку валюти євро. У зв'язку з його приходом до влади пророкують крах євро протягом найближчих півтора року.

— Цей колапс може початися вже за тиждень, — передбачає британський економіст Дуґлас МакВільямс.

Зараз ви читаєте новину «Франсуа Олланд може поховати євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі