понеділок, 17 квітня 2006 17:56

Французькі студенти домоглися свого

Минулого четверга французький парламент прийняв новий закон про трудовий найм молодих працівників. Роботодавці знову не мають права звільняти їх протягом двох років після працевлаштування. Студенти розійшлися з вуличних акцій протесту, і поліцейські зітхнули з полегшенням.

— Ми більше не могли так працювати, ми видушені, як лимони, — сказав Хоакін Масанет, генеральний секретар поліцейського відділення Французької федерації незалежних профспілок.

За останні шість місяців страйки, мільйонні демонстрації, погроми й арешти стали у Франції звичним явищем. Усі 14 тисяч поліцейських із підрозділів по контролю за демонстраціями й акціями протесту, а також 19 тисяч жандармів мобільних підрозділів поліції працювали "на передовій". У жовтні-листопаді їм довелося вгамовувати бунтарів у бідних мусульманських кварталах, які били вітрини і палили машини в Парижі. На думку мусульман, їх у Франції притісняють. Тоді в сутичках із бунтарями було поранено 56 правоохоронців. Із 10 березня бунтували студенти. Із того часу арештували майже три з половиною тисячі чоловік. Поранено було 126 поліцейських.

У четвер поліція почала розбирати металевий кордон, яким був оточений Сорбонський університет — місце, де почалися масові демонстрації студентів. Студентські демонстрації весни 2006 року порівнюють із подіями у Франції в 1968 році. Тоді молоді люди виступами домагалися освітніх реформ, 40-годинного робочого тижня і прав для профспілок. Але сучасні студенти сильно відрізняються від своїх попередників — якщо 1968 року молоді люди боролися за зміни, то зараз вони вимагають збереження існуючого стану речей і не хочуть змінювати світ.

Новий закон про трудовий найм коштуватиме французькому бюджету $180 мільйонів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Французькі студенти домоглися свого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі