четвер, 19 квітня 2007 19:09

Ельвіра Арельяно переховується від депортації у храмі

Автор: фото: REUTERS/John Gress
  Нелегальна емігрантка з Мексики Ельвіра Арельяно (у центрі) молиться з іншими нелегальними працівниками у кухні церкви американського міста Чикаго штату Іллінойс. Жінка вісім місяців живе у храмі, бо звідти її не мають права депортувати
Нелегальна емігрантка з Мексики Ельвіра Арельяно (у центрі) молиться з іншими нелегальними працівниками у кухні церкви американського міста Чикаго штату Іллінойс. Жінка вісім місяців живе у храмі, бо звідти її не мають права депортувати

— Якби я могла допомогти своїм батькам, працюючи в Мексиці, нікуди не їхала б, — зітхає 32-річна нелегальна емігрантка Ельвіра Арельяно.

Уже вісім місяців вона живе в одному з храмів у американському місті Чикаго штату Іллінойс. Разом із 8-річним сином Саулом жінка переховується від депортації. Із території церкви міграційні служби не мають права їх забрати.

У рідному місті Сан Мігель родичі Арельяно тримають магазин. Однак прибутків на прожиття не вистачає, бо батько жінки має дистрофію м"язів. Тому майже всі гроші йдуть на його лікування.

Щоб допомогти сім"ї, 10 років тому Ельвіра подалася на заробітки. Відіслати додому їй вдавалося по $500 щомісяця.

Жінка має диплом секретарки, однак за кордоном погодилася бути продавцем у магазині. Арельяно пригадує, що ставилися до неї гірше, ніж до рабині. Саул — син власника крамниці. Той зґвалтував Ельвіру та викинув на вулицю. Жінка була вагітна.

2002 року її заарештували як нелегалку. Тоді Ельвіра працювала прибиральницею в чиказькому аеропорту О"Хара. Через суд їй вдалося домогтися кілька відстрочок депортації. Торік у серпні Арельяно наказали терміново виїжджати з США. Вона відмовилася, взяла сина і пішла шукати притулку в церкві святого Адальберта. Там і залишилася.

Нині до Арельяно постійно приходять інші нелегальні мексиканські емігранти. Їх у США щонайменше 12 млн. Бувають у храмі також китайці, пуерторіканці. Усі захоплюються мужністю Ельвіри.

На батьківщині жінку вважають своєрідної героїнею. Однак рідня просить її повернутися додому. Батьки кажуть, що хочуть побачити онука й нарешті добудувати дім, який заклали ще до від"їзду доньки.

Зараз ви читаєте новину «Ельвіра Арельяно переховується від депортації у храмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі