середа, 28 січня 2009 18:02

Джон Апдайк помер від раку легенів

 

Американський письменник Джон Апдайк помер у містечку Беверлі Фармс під Бостоном у штаті Массачусетс від раку легенів. 18 березня йому виповнилося б  77 років.

Апдайк став знаменитим 1968-го, після виходу роману "Подружні пари" про релігію і секс. Критика суспільної моралі 1970–1980 років принесла йому славу християнського письменника. Написав 50 книжок. Він мав майже всі літературні нагороди США, зокрема за романи "Кролик розбагатів" і "Кролик на відпочинку". Апдайку належить афоризм "Слава — це маска, яка роз"їдає обличчя".

1953-го Апдайк одружився із філологом Мері Ентвістл Пеннінгтон. Через 14 років зрадив дружину і розлучився. Четверо дітей залишилися з Мері. Письменник дожив віку із Мартою Раглз Бернард, із якою побрався 1977-го.

За його романом "Іствікські відьми" знято голлівудський фільм із Джеком Ніколсоном, Мішель Пфайфер і Сьюзан Сарандон.

— Відьми були красиві, — сміявся автор, — але від сюжету мало що залишилося. За моєї молодості в фільмах була художня цілісність, відчувалася розумна авторська присутність. Тепер все переплутано, мистецтва більше немає.

Зараз ви читаєте новину «Джон Апдайк помер від раку легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі