вівторок, 13 березня 2012 00:00

Двоє підлітків підпалили старовинний замок

Автор: фото: reuters
  На схилі біля міста Рожнява у Словаччині горить замок XIII століття Красна Гуорка. Торік у квітні його відкрили для відвідувачів після року реконструкції
На схилі біля міста Рожнява у Словаччині горить замок XIII століття Красна Гуорка. Торік у квітні його відкрили для відвідувачів після року реконструкції

Минулої суботи біля міста Рожнява у Словаччині спалахнув замок Красна Гуорка, побудований у XIII ст. Припускають, загорівся через двох дітей, які курили неподалік.

У поліції кажуть, двоє підлітків 11 і 12 років сховалися біля підніжжя замку, щоб покурити. Запаливши сигарету, сірник кинули у траву. Та вмить спалахнула. За словацькими законами, дітей молодших 15-річного віку не можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Місцеві побачили вогонь, кинулися гасити. На підмогу прибули 84 пожежники. Вогонь вдалося загасити. Проте наступного дня замок знов почав горіти. Пожежу ліквідували.

— Повністю згорів дах, нова виставка і готична дзвіниця. Три дзвони просто розплавилися, — кажуть працівники музею.

Міністр культури Даніель Крайчер каже, від вогню вдалося врятувати близько 90% історичних колекцій, що зберігалися в замку. Серед них фотографії споруди, зроблені наприкінці ХІХ ст., давні картини й прикраси.

Красна Гуорка розташований на крутому пагорбі на сході країни. Понад півстоліття тому його внесли у список національних пам'яток культури. Замок — один із найдавніших у Словаччині, що найкраще зберігся. Торік у ньому провели реконструкцію.

Зараз ви читаєте новину «Двоє підлітків підпалили старовинний замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі