середа, 23 лютого 2011 11:17

"Десантники стріляли без розбору по всіх, хто був на площі"

Автор: фото: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
  Чоловік біля лівійського посольства у Єгипті б’є черевиком перекреслений портрет Муаммара Каддафі. Сотні людей зібралися 21 лютого в Каїрі на підтримку виступів у Лівії
Чоловік біля лівійського посольства у Єгипті б’є черевиком перекреслений портрет Муаммара Каддафі. Сотні людей зібралися 21 лютого в Каїрі на підтримку виступів у Лівії

— Я у Триполі, а не у Венесуелі, — заявив в ефірі державного телебачення у вівторок уранці лівійський лідер 68-річний Муаммар Каддафі. Він сидить на пасажирському сидінні старого білого автомобіля біля свого будинку у Триполі, столиці Лівії. — Сьогодні вночі на Зеленій площі поговорив із молоддю. Дякувати Богові, пішов дощ. Це дуже добрий знак.

Місцеві називають виступ Каддафі знущанням.

— Він усміхається на камери. А над головами літають військові літаки. Ця людина кілька годин тому дала наказ розстрілювати людей на вулицях, — говорить лівієць 49-річний Хасам. — Краще б висловив співчуття сім'ям загиблих.

Дехто сумнівається, що Каддафі досі в країні. Кажуть, запис надто короткий — до 30 с. А якість така погана, що важко визначити, чи він виступає у прямому ефірі.

Заворушення у Лівії почалися 14 лютого. За чотири дні протести зі сходу країни перекинулися до столиці. У понеділок мітингувальників порозганяли.

— Бачив два вертольоти. З них вийшли кількадесят десантників. Усі озброєні до зубів, — розповідає триполець Адам. — Стріляли без розбору по всіх, що були на Зеленій площі. Найманці розганяють тих, хто чинить опір.

За час протестів загинули щонайменше 300 лівійців. Східні міста Аль-Бейда і Бенґазі під контролем опозиції. Там на бік протестувальників перейшли військові.

— Влада заплатила людям із бідніших країн, і ті за копійки борються з мирним населенням. Каддафі втратив підтримку навіть армії, — говорить один з учасників мітингу на Зеленій площі — Ходять чутки, що він наказав розстрілювати офіцерів, які перейшли до опозиціонерів.

У Лівії створили Генеральний комітет оборони. Він має придушувати масові заворушення. У протестах влада звинувачує молодих людей. Називає їх "бандами терористів, що наїлися галюциногенних таблеток".

Міністерство закордонних справ України відряджає до Лівії літак на 210 місць для евакуації українських громадян.

— 170 українців підтвердили готовність повернутися з Триполі, — каже прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров. — Вони живуть і працюють у Лівії. Не виключаємо, що, крім цього рейсу, необхідно буде організувати додаткові.

У лівійській столиці, за даними міністерства, зареєстровано близько 180 українців. В інших містах зо 150. Однак реальна кількість може сягати 3 тис.

Олександр Дікусаров спростував інформацію, що лівійськими військовими літаками МіҐ, які стріляли по демонстрантах у Триполі, керували українські пілоти. Про це раніше заявляло американське розвідувально-аналітичне видання "Стратфор" із посиланням на дипломатичні джерела в регіоні.

Зараз ви читаєте новину «"Десантники стріляли без розбору по всіх, хто був на площі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі