четвер, 30 вересня 2010 03:47

Дельфіни cплять лише наполовину

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  У столичному дельфінарії дівчинка проходить курси дельфінотерапії. Її ”лікують” два самці — 25-літній Боцман і 20-річний Шкіпер
У столичному дельфінарії дівчинка проходить курси дельфінотерапії. Її ”лікують” два самці — 25-літній Боцман і 20-річний Шкіпер

23 вересня в Новій Зеландії на берег викинулися 74 дельфіни-грінд. 25 з них відразу померли. Без води вони можуть прожити 15 хв. Потім шкіра тріскається і кровоточить.

— Коли одна-дві тварини попадають у мілкі води, кричать про допомогу. Тоді все стадо, 100–150 особин, викидається на берег. Інстинкт допомоги у них вищий за інстинкт самозбереження, — каже 48-річний Сергій Кривохижин, директор кримської лабораторії "Брема".

Костянтин Генов, 22 роки, тренує їх рік у столичному дельфінарії "Немо":

— За шкалою інтелекту дельфін іде після людини. Ці тварини піддаються дресируванню краще, ніж собаки. Навчаються дуже швидко. За рік ми видресирували 25 різних номерів. Вони добре відчувають настрій тренера. Буває, номер не вдається і я починаю злитися. Дельфін запливає на середину басейну і чекає, коли заспокоюся. Вони поводяться, як люди. Бувають веселими, сумними, закоханими. Можуть пищати і скреготати або, навпаки, сумно опускати голову на воду і так стояти.

Їхні сім"ї дуже міцні.

— У зграї плавають лише родичі — бабусі, дідусі, сестри, брати. Для колективного полювання об"єднуються з іншими зграями. Зганяють рибу на мілку воду, оточують її півколом і по черзі накидаються на неї. У нас живуть два самці — 25-літній Боцман і 20-річний Шкіпер. Старший по натурі лідер, молодший — спокійний і наївний, любить бавитися. Якщо немає самки, самці починають залицятися один до одного. Закоханий у самку дельфін гладить її шкіру своїми плавниками. Статевий акт триває не більше як 5 хвилин. Коли самка вагітна, самець від неї не відпливає.

Ці тварини ніколи повністю не сплять. Коли відпочиває одна половина мозку, інша стежить за тим, що відбувається довкола.



Вісім діб дельфіни штовхали пліт з людиною до берега


Дельфін — найшвидша морська тварина. За день пропливає 300 км. Зуби схожі на ікла тигра. Своєю масою в кілька тонн за лічені секунди може вбити людину. Проте таких випадків ніде не зафіксували.

1983-го літак з голландським пілотом Квентіном Фіке розбився над Яванським морем. Пілоту вдалося катапультуватися з рятувальними приладами. У морі його оточила зграя дельфінів. Вісім діб вони штовхали його надувний пліт до берега. Відганяли хижаків. Біля берега Квентіна підібрали морські рятувальники.

2004 року зграя дельфінів урятувала чотирьох людей. Рятівник Роб Хюес з друзями і донькою плавав навколо острова Уангарей. Тварини оточили їх тісним колом і тримали так 49 хв. Коли хтось із людей випливав, ті їх наздоганяли і штовхали назад. Роб зумів вирватися: за метр від себе побачив 3-метрову білу акулу.

Зараз ви читаєте новину «Дельфіни cплять лише наполовину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі