понеділок, 12 листопада 2007 17:38

Церква хилиться до землі нижче за Пізанську вежу

Автор: фото: REUTERS
  Церква в німецькому містечку Зуурхузен (праворуч) від вертикального положення відхилена на 5,19 градуса, а Пізанська вежа в Італії — на 3,97
Церква в німецькому містечку Зуурхузен (праворуч) від вертикального положення відхилена на 5,19 градуса, а Пізанська вежа в Італії — на 3,97

Пізанська вежа втратила звання будівлі, що найбільше в світі хилиться до землі. Цей титул Книга рекордів Гіннеса віддала древній церкві в німецькому східному місті Зуурхузен. Від вертикального положення вона відхилена на 5,19 градуса, а Пізанська вежа — на 3,97.

Церкву збудували в середині XIII ст. 1450 року до неї прибудували 27-метрову дзвіницю. Споруду звели на підпорах із дуба. Згодом храм почав хилитися до землі.

Місцеві жителі намагалися вирівняти будівлю. 1996-го їм вдалося зафіксувати її, однак церква залишилася похиленою. Рада Зуурхузена сподівається, що подивитися на їхнє диво приїде багато туристів. У містечку живе 1200 осіб. Нині церква діє, служби  проводять лише на Різдво та Великдень.

— Вважають, що там безпечно. Однак ніколи не знаєш, коли дах впаде на голову, — каже Барбль Кьоллер, голова опікунської асоціації церкви.

Минулого четверга, 8 листопада, відзначали День Книги рекордів Гіннеса. У зв"язку з цим у кількох країнах спробували встановити рекорди. В Австралії фірма, що виготовляє білизну, пошила яскраво-червоні труси розміром із триповерховий будинок. Для цього знадобилося 300 кв. м тканини.

У Нью-Йорку в одному з ресторанів виготовили найдорожчий десерт у світі. Для морозива за $25 тис. кухарі використали 28 сортів найдорожчих какао-бобів. Його подають із трюфелями вартістю $5 тис. за кілограм у креманці та з ложкою із золота, прикрашеною діамантами. Ложечку покупець може забрати.

Книгу рекордів Гіннеса вперше видали в Ірландії 1955 року на замовлення власника пивоварні "Гіннес". Сьогодні вона виходить у 100 країнах. Книга сама встановила рекорд як видання з найбільшим тиражем у світі.

Зараз ви читаєте новину «Церква хилиться до землі нижче за Пізанську вежу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі