середа, 27 червня 2012 05:15

Черепаха Одинокий Джордж не залишив потомства

У неділю в заповіднику на острові Санта-Крус у Галапагоському архіпелазі в Тихому океані померла остання абінгдонська слонова черепаха. Самця, якого звали Одинокий Джордж, вважали найзнаменитішою черепахою у світі. Його знайшли у грудні 1972-го на безлюдному острові Пінта. Відтоді жив у центрі розмноження черепах. Працівники заповідника понад 20 років шукали самиць для Джорджа. Усі спроби отримати потомство були неуспішні.

Охоронець 40-річний Фаусто Ллерена вранці прийшов на роботу і побачив біля водопою нерухомого Джорджа. Коли витягнув тварину із води — вона була мертвою.

— Джордж був здоровий. У п'ятницю останній раз поїв. Нічого не вказувало, що трапиться таке, — каже біолог Вашингтон Тапіа. — Він був особливою твариною зі складною розумною поведінкою.

Причина смерті невідома. Щоб її визначити, проведуть розтин. Потім Джорджа забальзамують.

Одинокому Джорджу, який важив понад 90 кг, за підрахунками вчених, було близько 100 років. Черепахи його виду можуть жити до 200 років.

Галапагоські острови розташовані приблизно за 1 тис. км від узбережжя Еквадору. Їх вважають раєм для черепах. Близько 14 підвидів жили там до кінця ХІХ ст. Є версія, що спостереження за черепахами надихнуло Чарлза Дарвіна на теорію еволюції. Полювання та погіршення екології призвело до того, що галапагоські черепахи майже зникли в середині ХХ ст. Тепер острови та їх природа у списку спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Черепаха Одинокий Джордж не залишив потомства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі