неділя, 10 червня 2007 16:28

Буш захворів на саміті "Великої вісімки"

Із середи по п"ятницю минулого тижня у німецькому містечку Хайліґендам на балтійському узбережжі проходив саміт "Великої вісімки". Там зібралися глави Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Японії, США, Канади та Росії. Курорт оточили металевою огорожею з колючим дротом. По інший бік протестували кілька тисяч людей.

Одним із важливих питань саміту була система протиракетної оборони, яку США планують розмістити на території Чехії та Польщі. Американці наголошували, що таким чином намагаються захистити мир у Європі від загрози з боку Ірану та інших країн Сходу. Водночас Росія сприймає плани Білого дому як небезпеку для себе.

На зустрічі з 60-річним Джорджем Бушем його російський колега Володимир Путін, 54 роки, запропонував нове рішення. Мовляв, не потрібно будувати нові потужності — можна спільно використовувати радіолокаційну станцію в Азербайджані. Вона входить до складу російської системи попередження про ракетний наступ і фіксує запуск міжконтинентальних балістичних ракет.

— Це цікава пропозиція, — відповів американський президент. — Потрібно, щоб її розглянули наші спеціалісти.

За словами російських експертів, висновок американців покаже, чи справді вони готові до мирної співпраці та чи хочуть захищати Європу, а чи переслідують власні інтереси.

Окрім того, учасники саміту постановили, що до 2050 року вдвічі зменшать викиди вуглекислого газу в атмосферу і виділять $60 млрд на боротьбу з хворобами в Африці.

В останній день зустрічі Джордж Буш заслаб. За словами його помічників, мав розлад шлунку. Подейкували, що американський лідер перебрав спиртного — напередодні його бачили з бокалом пива. Люди з оточення глави США запевняють, що то було безалкогольне пиво.

Зрештою Буш не прийшов на обговорення африканської проблеми. Із французьким колегою Ніколя Саркозі розмовляв у своєму готельному номері.

— Він не хотів повторити "подвиг" свого батька, — зізнався радник президента Ден Барлетт.

Джорджа Буша-старшого 1992 року на офіційній вечері знудило на японського прем"єр-міністра перед об"єктивами камер.

Зараз ви читаєте новину «Буш захворів на саміті "Великої вісімки" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі