пʼятниця, 08 червня 2012 05:45

Британська королева святкувала ювілей під дощем

Автор: фото: REUTERS
  Опудала, одягнені як британська королева Єлизавета та її чоловік принц Філіп, стоять на хуторі поблизу міста Лезерхед, 4 червня 2012 року. 
Країна чотири дні святкувала 60-річчя перебування монархині на престолі
Опудала, одягнені як британська королева Єлизавета та її чоловік принц Філіп, стоять на хуторі поблизу міста Лезерхед, 4 червня 2012 року. Країна чотири дні святкувала 60-річчя перебування монархині на престолі

Із минулої суботи по вівторок британська королева 86-річна Єлизавета ІІ відзначала діамантовий ювілей — 60-річчя перебування на троні. До свята британці готувалися півроку. Шили костюми кольорів національного прапора, робили маски з обличчям королеви. На балконах і вікнах вивісили тисячі стягів. Посеред вулиці понакривали столи із салатами, піцою, кексами, бутербродами, пивом і вином. Чотири дні у Великій Британії оголосили вихідними.

— Ми думали, що найгучнішою подією десятиліття буде весілля Кейт і принца Вільяма. Але королева вирішила зробити на старість свято собі. Я її недолюблюю. Скритна жінка, хоча усміхається всім. Про неї говорять різне. Одні називають її мудрою бабусею, інші — монстром на троні. Говорили, що то вона підлаштувала аварію, в якій загинула Діана (принцеса Діана, перша дружина принца Чарльза — сина Єлизавети ІІ. Діана загинула в автомобільній аварії 1997-го, у 36 років. — "ГПУ"), — розповідає 49-річна Роуз із британської столиці Лондона.

У неділю на березі Темзи зібралися більш як мільйон британців. Річкою пливли понад тисячу човнів. Їхня вервечка розтягнулася на 11 км. На окремій червоно-золотій баржі "Спіріт оф Чартвелл" від мосту Альберта до Тауерського мосту пливла ювілярка із сім'єю. Увесь час ішов сильний дощ. На Єлизаветі був легкий світлий костюм і чорні туфлі на невисоких квадратних підборах. Їх вона називає найзручнішими. Чоловік принц Філіп був у парадній формі морського лейтенанта, обвішаній золотими медалями. У параді на воді взяли участь близько 20 тис. моряків, дійство тривало майже 4 год. Флотилія увійшла в Книгу рекордів Гіннеса як найдовша річкова процесія у світі. Це коштувало 10 млн фунтів.

Наступного дня принц Філіп, який п'ять місяців тому переніс операцію на серці, поскаржився на біль внизу живота. Із Віндзорського замку його на "швидкій" доставили в лікарню. Виявили запалення сечового міхура. Філіпу 10 червня виповниться 91 рік.

Урочистості обійшлися державі  у 800 млн фунтів — майже 10 млрд  грн. Половина грошей пішла на їжу. В середньому на кожну сім'ю, присутню на ювілеї, витратили 83 фунти — тисячу гривень. Більшість грошей — добровільні пожертвування людей.

Велика Британія переживає економічну кризу. Майже 3 млн людей із 59 млн населення безробітні. Торік журнал "Форбс" оцінив статки королеви у $500 млн.

6

млн британців взяли участь у святкуванні діамантового ювілею королеви Єлизавети.

 

Зараз ви читаєте новину «Британська королева святкувала ювілей під дощем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі