середа, 20 грудня 2006 18:12

Болгарських медсестер розстріляють у Лівії

Автор: фото: REUTERS/Rafael Marchante
  Медсестер з Болгарії (зліва направо) Валентину Червеняшку, Крістіану Вальчеву та Анастасію Ненову, а також  іще одну санітарку та палестинського лікаря у Лівії засудили до розстрілу за зараження СНІДом 426 дітей
Медсестер з Болгарії (зліва направо) Валентину Червеняшку, Крістіану Вальчеву та Анастасію Ненову, а також іще одну санітарку та палестинського лікаря у Лівії засудили до розстрілу за зараження СНІДом 426 дітей

"Мені так погано, що я напилася пігулок, аби пережити це випробування", — плачеться мати болгарської медсестри Крістіани Вальчевої.

У вівторок суд Лівії засудив її дочку разом із чотирма іншими медсестрами та палестинським лікарем до страти через розстріл. Їх визнали винними у зараженні 426 дітей СНІДом у лікарні міста Бенґхазі.

За ґратами медпрацівники опинилися ще 1999-го. Обвинувачення наполягало, що вони навмисно вчинили злочин для перевірки нових ліків від хвороби. Понад 50 дітей уже померли. Їхні батьки переконані, що це була спроба Заходу послабити мусульманський світ загалом і Лівію зокрема. Захист наполягає на тому, що діти захворіли ще до приїзду іноземців до їхньої лікарні.

— Правосуддя перемогло. Ми такі щасливі, — радіє Субхи Абдулла, мати померлої 7-річної Мони. — Їх потрібно стратити якнайшвидше.

Два роки тому медсестер уже засуджували до страти. Однак після жорсткої критики багатьох європейських країн справу повернули на повторний розгляд. Цього разу вирок суду знов обурив правозахисників і вчених у всьому світі. У Болгарії на підтримку медсестер пройшла демонстрація.

Під час суду обвинувачення вимагало 10 млн євро компенсації для родини кожної ураженої дитини. Проте захист відкинув пропозицію. Мовляв, це означатиме визнання провини. Натомість болгарський уряд пропонував виділити з бюджету гроші на лікування дітей у європейських лікарнях.

Зараз ви читаєте новину «Болгарських медсестер розстріляють у Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі