четвер, 14 серпня 2008 19:18

Бар "Штазі" відкрили в Берліні

У Берліні відкрили бар, присвячений службі державної безпеки НДР "Штазі". Заклад назвали "Фірма". У ньому стоять пристрої для підслуховування і друкарські машинки.

На вході у "Фірму" висить величезна емблема служби держбезпеки. Біля дверей стоїть манекен у військовій формі Східної Німеччини. "Ласкаво просимо до столиці Німецької Народної Республіки", написано на одному з плакатів.

Власники закладу — 60-річний Віллі Гау та 53-річний Вольфганг Шмельц, подають гостям традиційне східнонімецьке пиво та страви. У кутку стоїть смітник із надписом "Е.Х. 1917–1994" — тобто Ерік Хонекер, колишній президент НДР.

Гау та Шмельц кажуть, що постійні відвідувачі можуть записатися в "інформаторів штазі" і отримувати знижку на напої.

— Заклад створювали з цілком серйозних переконань, — розповідають німці. — Такі речі як штазі не можна забувати.

Ідея закладу обурює жертв колишньої служби безпеки. Деякі переконані, що над  минулим країни не варто насміхатися.

— Я знаю людей, які досі тремтять при одній згадці про штазі, — каже Петер Александр Хуссок з громадської організації "Допоможи". — Багато хто страждає від безсоння, в багатьох лишилися фізичні травми.

Службу безпеки НДР створили 1950 року. Функції штазі були аналогічні радянському КДБ. Агенти мали стежити за всіма аспектами життя німців. У штаті служби безпеки працювали 91 тис. співробітників і приблизно 300 тис. агентів. Після повалення Берлінської стіни у листопаді 1989-го будівлю штазі закидали камінням.

Зараз ви читаєте новину «Бар "Штазі" відкрили в Берліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі