вівторок, 13 березня 2012 06:00

Японці відмовилися від мікрохвильовок і фенів

11 березня виповнюється рік після землетрусу й цунамі в Японії. Тоді загинули 15,8 тис. людей, 6 тис. отримали поранення.

Землетрус розпочався о 14.46. Найбільший поштовх сягнув 8,9 бала магнітуди. У столиці Токіо виникли 14 пожеж. Почали руйнуватися мости й багатоповерхівки.

Одразу після землетрусу на північно-східне узбережжя острова Хонсю обрушилося цунамі. 10-метрові хвилі змітали все на своєму шляху. Жителя японського містечка Мінамісома 60-річного Хіроміцу Шинкава ударом цунамі змило у відкрите море.

— Я плавав на уламку свого даху за 15 кілометрів від берега і вже прощався з життям, — згадує Хіроміцу. — Намагався привернути увагу кораблів, що приходили повз мене, і гвинтокрилів, що пролітали. Махав, кричав. Але я зливався зі сміттям та уламками, що плавали біля мене. У морі провів два дні. Відірвав від сорочки рукав червоного кольору і махав ним. Підібрав мене корабель морських сил самооборони Японії. За три дні дізнався, що моя дружина тоді загинула.

— Я не встигла врятувати батьків, — розповідає власниця магазину Харумі Ватанабе. — Коли по радіо повідомили про наближення цунамі, я повернулася додому, щоб забрати тата і маму. Тільки зайшла в будинок, як вода вдарила у вікна. Я схопила батьків за руки, але під натиском  води не втримала їх. Батьки кричали: "Не можу дихати", а потім зникли під водою. Я встигла вхопитися за батареї, потім залізла на стіл. Вода сягала мені до шию. Так простояла півтори доби, доки в будинок не зайшли рятувальники. Найстрашніше було, коли море почало викидати на берег трупи.

Найбільше від стихії постраждала префектура Міяґі. Там на березі знайшли дві тисячі тіл загиблих. Після стихії звідти вивезли 16 млн т сміття. Без домівок опинилися 83 тис. японців.

Землетрус вивів з ладу систему охолодження реакторів на атомній станції "Фукусіма". Це призвело до аварії та витоку радіації. Уряд оцінив збитки у 16,9 трлн ієн — $209,8 млрд. $50 млрд із держказни пішли на відновні роботи в постраждалих префектурах. Держборг Японії вдвічі перевищує ВВП країни.

— 160 тисяч японців, які жили в містечках навколо реактора, покинули домівки й бояться туди повертатися, — каже сходознавець 45-річна Юлія Стоногіна, що живе в Токіо. — Бояться нового витоку радіації. Звинувачують уряд у тому, що тривалий час заперечував факти ядерної катастрофи, яку журналісти й експерти назвали другим Чорнобилем.

Після катастрофи у країні змінилися два уряди. Торік у вересні пішов у відставку прем'єр-міністр Наото Кан, 65 років. Уряд очолив 54-річний Йосіхіко Нода. У грудні торік він відправив усіх міністрів у відставку. Заявив, що відновив контроль над реакторами Фукусіма. Експерти в цьому сумніваються, бо із 54 реакторів, що є в Японії, працюють лише три.

Японці почали економити, щоб допомогти країні боротися з нестачею електрики. Сім'ї, що мають по два-три телевізори, після катастрофи вмикають лише один. Відключають зайві холодильники, не користуються мікрохвильовками, фенами. У громадських туалетах не вмикають сушарки для рук. Витирають їх серветками. У метро ввімкнена половина ламп.

Поштовхи повторяться через чотири роки

— Жителі Токіо укріплюють фундаменти старих будинків. Під ліжками тримають каски й рюкзаки із запасами і термопростирадлами, — каже сходознавець Юлія Стоногіна. — Японія розташована у зоні Тихоокеанського вулканічного вогняного кільця. Торішній 9-бальний землетрус — найпотужніший за останні 140 років. Кожні 5 хвилин сейсмометри фіксують у країні незначні підземні поштовхи.

Офіційно японці почали вести записи підземних поштовхів із 1872-го. За цей час у країні було 10 великих землетрусів. Найсильніший стався у вересні 1923-го. Тоді загинули 140 тис. людей.

Землетрус може повторитися в найближчі чотири роки, за даними японських дослідних інститутів.

 

Зараз ви читаєте новину «Японці відмовилися від мікрохвильовок і фенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі