понеділок, 12 березня 2007 17:12

Аделіна Пірес 70 років живе на кладовищі

Автор: фото: REUTERS/Nacho Doce
  Жителька міста Лісабона Аделіна Пірес 70 років доглядає та прибирає Британське кладовище у португальській столиці
Жителька міста Лісабона Аделіна Пірес 70 років доглядає та прибирає Британське кладовище у португальській столиці

Через кілька місяців жителька Португалії Аделіна Пірес святкуватиме 97-й день народження. Уже 70 років жінка живе на Британському цвинтарі в Лісабоні. Там вона доглядає й прибирає могили довше, аніж прожили багато людей, похованих на цьому кладовищі. Днями, за рішенням королеви Великої Британії Єлизавети II, Пірес нагородили лицарським Орденом Британської імперії.

Аделіна народилася в бідній родині в місті Візеу. Батьки не віддали дівчинку до школи, бо потрібно було заробляти на харчі. Вона мила посуд та прибирала в багатих сусідів. Читати та писати так і не навчилася. Нині на надгробках розрізняє лише імена померлих.

Свого часу 7-річну Аделіну взяло на роботу молоде подружжя. Пара переїхала із сусіднього містечка. Спочатку Пірес допомагала їм у магазині, а згодом із ними перебралася до столиці Португалії.

Через кілька років у подружжя виникли фінансові проблеми, й вони були змушені звільнити робітницю. Тоді Аделіна пішла прибирати церкву на Британському цвинтарі. Познайомилася там з Петером Піресом, родина якого доглядала за цвинтарем. Згодом вони одружилися.

Двох своїх дітей Аделіна та Петер хрестили в церкві при кладовищі. Усе дитинство малі гралися поміж надгробками. Нині обоє одружені, мають дітей і живуть за межами цвинтаря.

Свого чоловіка Аделіна поховала 12 років тому. Відтоді живе сама. Запевняє, що не нудьгує. Робота на кладовищі їй подобається.

— Кожного дня я розмовляю з померлими, — каже Аделіна Пірес.

Зараз ви читаєте новину «Аделіна Пірес 70 років живе на кладовищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі