четвер, 07 червня 2007 19:54

50 тисяч голландців вирішили стати донорами

Минулої п"ятниці понад мільйон голландців дивилися по телебаченню нову передачу "Шоу великого донора". 37-річна жінка на ім"я Ліза, смертельно хвора на рак, обирала, кому віддати свою здорову нирку. Кандидатів було троє.

Лише наприкінці глядачі дізналися, що програма була розіграшем. Жінка виявилася професійною акторкою, абсолютно здоровою. Жертвувати свої органи вона не планувала. Однак троє інших учасників передачі справді потребують нових нирок. Кожному з них уже робили операцію з пересадки. Проте їхні організми не прийняли чужих органів. Нині всі троє стоять на черзі в лікарні.

Проти трансляції шоу виступали урядовці — керівництво телеканалу звинувачували у нетактовності. Однак його дирекція стверджує, що таким чином хоче наголосити на проблемі хворих, які потребують пересадки нирок.

Це вдалося. У день трансляції передачі на канал надійшло 12 тис. СМС-повідомлень. Більшість їхніх авторів вирішили стати донорами. Протягом вихідних відгукнулися ще 38 тисяч людей.

Торік у Голландії нирки отримали 634 пацієнти. Нині нових органів чекають понад тисячу хворих. Колишній директор телекомпанії BNN, яка показала "Шоу великого донора", 5 років тому помер, так і не дочекавшись пересадки. Саме на його честь зняли передачу.

Зараз ви читаєте новину «50 тисяч голландців вирішили стати донорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі