вівторок, 10 лютого 2009 16:53

44-поверховий готель загорівся від феєрверків

У столиці Китаю — Пекіні — згорів щойно збудований 44-поверховий готель "Мандарин Оріенталь". Один чоловік загинув. Сім пожежників перебувають у важкому стані в лікарні.

9 лютого у Китаї завершували 15-денне святкування Нового року за місячним календарем. Працівники Центрального китайського телебачення запускали феєрверк із даху свого офісу. Вогонь долетів до верхніх поверхів сусіднього готелю. За кілька хвилин "Мандарин" зайнявся.

— Спочатку йшов дим, а потім вся будівля запалала, наче смолоскип, — розповідає Лі Цзянь, свідок пожежі. — Вогонь швидко спускався на нижні поверхи.

Із будинків навколо евакуювали майже тисячу людей. У районі на деякий час відключили мобільний зв"язок — через сигнали телефонів рятівники не могли встановити зв"язок із людьми в готелі. Кілька будівельників й охоронців залишалися у приміщенні  "Мандарина", який мали здати в експлуатацію за кілька тижнів.

— Я бачив, як готель зводили поверх за поверхом, — каже чоловік, який мешкає неподалік готелю. — Страшенно прикро, що він горить. Не зможу сьогодні заснути, доки полум"я не згасне.

Пожежа тривала 6 год. Понад 80% будівлі згоріло. "Мандарин Оріенталь" спроектував голландський архітектор Рем Коолхаас. У 155-метровому готелі було 240 номерів класу люкс. Будівля мала утворювати ансамбль разом із новим комплексом Центрального телебачення, який також створив Коолхаас.


Наймасштабніші пожежі в будівлях

1977 — Росія, Москва, пожежа у готелі "Росія", 42 загиблих, причину не встановлено

1985 — Англія, Бредфорд, дерев"яні трибуни міського стадіону зайнялися під час футбольного матчу, 52 загиблих

2000 — Росія, Москва, через несправність струму загорілася Останкінська вежа, троє загиблих

2009 — Таїланд, Бангкок, пожежа в нічному клубі в новорічну ніч, 59 загиблих, причина — неправильне використання піротехніки

Зараз ви читаєте новину «44-поверховий готель загорівся від феєрверків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі