вівторок, 20 серпня 2013 05:30

36 в'язнів задушили сльозогінним газом

Автор: фото: REUTERS
  Єгиптянин розпилює освіжувач повітря з балончика над тілами загиблих прихильників поваленого президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі в мечеті Ель-Ейман у столиці Каїрі. Сутички між ісламістами та поліцією й армією тривають у Єгипті від середи. У них загинуло близько тисячі людей. Силовики зачистили наметові містечка протестувальників бульдозерами, стріляли бойовими набоями. Незгодні з нинішньою владою військових заховалися в мечетях
Єгиптянин розпилює освіжувач повітря з балончика над тілами загиблих прихильників поваленого президента-ісламіста Мухаммеда Мурсі в мечеті Ель-Ейман у столиці Каїрі. Сутички між ісламістами та поліцією й армією тривають у Єгипті від середи. У них загинуло близько тисячі людей. Силовики зачистили наметові містечка протестувальників бульдозерами, стріляли бойовими набоями. Незгодні з нинішньою владою військових заховалися в мечетях

Щонайменше 36 людей загинули в неділю у в'язниці поблизу єгипетської столиці Каїр, коли заарештовані ісламісти спробували вирватися на волю. Прихильники поваленого 3 липня президента Мухаммеда Мурсі взяли в заручники охоронця. Його колеги запустили у приміщення сльозогінний газ.

Усього понад 800 людей загинули в сутичках, відколи минулої середи поліція та військові зачистили два наметові містечка руху "Брати мусульмани" в Каїрі.

Після нового тижневого витка протистоянь міністр оборони генерал Абдель Фаттах аль-Сісі закликав противників заспокоїтися. Лідер військових, які зараз утримують владу, дав зрозуміти, що не допустить повернення Мурсі та курсу на ісламізацію країни.

— Протистояння буде не в інтересах тих, хто виступить проти нас, — каже генерал.

Після смерті соратників у в'язниці ісламісти ходять вулицями й скандують: "Ми всі готові стати мучениками!". Відбуваються перестрілки солдатів і поліцейських із прихильниками Мурсі.

Ще одна сторона — цивільні противники ісламістів, які організовуються в озброєні дружини.

У суботу спецслужби заарештували понад 350 радикальних мусульман у мечеті аль-Фат, де вони ховалися. Облога тривала всю ніч. Валід Аттар був серед тих, хто намагався прорвати її.

— Не розуміли, звідки летіли кулі. Навіть військові заховалися. Ми бігли поміж автомобілів, щоб нас не розстріляли. На багатьох із тих, хто залишився в мечеті, нападали бандити. Кричали, що нас усіх треба повбивати.

Серед заарештованих виявився Мохамед аль-Завахірі, брат чинного лідера терористичної організації "Аль-Каїда". До Єгипту почали прибувати охочі повоювати за віру з інших мусульманських країн та діаспор Європи.

Мухаммед Мурсі був першим демократично обраним президентом після того, як позаторік єгиптяни скинули Хосні Мубарака, який правив країною 30 років.

Мурсі почав вводити ісламське право, а в конституції закріпив собі додаткові повноваження. Тоді піднялися демонстрації прихильників світської держави. Військові скинули президента й посадили під домашній арешт. Після цього вже "Брати мусульмани" почали організовувати спротив, часто зі зброєю в руках.

Обстріляли мечеть, коли там тривав урок для підлітків

— В організації пообіцяли, що евакуюють нас, щойно будемо готові, — розповідає "ГПУ" лікар Дитячого фонду ООН у Каїрі 34-річна Хайден Локкет. — Лікарів катастрофічно не вистачає, тому намагатимемося працювати якомога довше. Від минулого тижня ми у воєнному режимі — не виїжджаємо на виклики після сутінків, не виходимо без супроводу бодай одного озброєного вояка. Моя колега після того, як стріляли біля госпіталю, вирішила летіти додому найближчим рейсом.

Скалічених багато. Позавчора обстріляли мечеть, коли там тривав урок для підлітків. Двоє хлопчиків загинули, трьох привезли до нас. Нам бракує донорської крові. Запаси закінчуються, а нової взяти ніде. Та навіть якщо з'являться донори, немає змоги її перевіряти.

Усі, хто міг, виїхали з міста. Мародери залазять у будинки і тягнуть усе що можуть. Магазини або зачинені, або розорені, або в них нічого немає. На вулицях є патруль, але все відбувається надто швидко. Щойно тут проходив поліцейський, а вже б'ються і в когось проламаний каменюкою череп.

Переможець керуватиме лише до наступної війни

— І у світської, і в ісламістської держави є свої плюси, — вважає журналіст каїрського телеканалу "Ахрам" 36-річний Саїд Абделаль. — Традиційна релігійна модель дає можливість максимально зберегти культуру. Але для цього треба відмовитися від прогресу, більше того, зробити 10 кроків назад, хоч ми за ці два роки й так повернулися у темні часи. Першими дзвіночками за правління Мурсі стали проблеми з навчанням у студенток. А скінчилося тим, що нам довелося робити цикл телепрограм, як поліція не давала ходу розслідуванням зґвалтування і побиття жінок. Почалася надто активна релігійна агітація у школі, на роботі. Через ісламістів Єгипет ставав дедалі менш привабливим для туристів та іноземних інвесторів. А це велика загроза економіці — втратити такі гроші. Хоча ісламісти запевняють, що зможемо отримувати більші надходження від мусульманських країн, і це теж може бути правда. Водночас досвід свідчить, що навіть під час війни туристи приїжджають.

У світської моделі проблема така: немає хорошої команди, яка могла би прийти до влади. Це все скомпрометовані люди, які виросли із системи Мубарака. Він міг би й далі правити, якби не був такий жадібний. Реформи людям подобались, усім хотілося жити, як у Європі. Прагнули чогось іншого. Зараз жодна сторона не шукає компромісу. Річ навіть не в тім, що по обидва боки фанатики, хоча на вулицях так і є. Керують ними люди, які хочуть прийти до влади одноосібно. Мені здається, тепер уже однаково, хто далі керуватиме. Після того, як обидві сторони не вагаючись умочили руки в кров, це не має значення. Хоч би хто переміг, вони правитимуть лише до наступної війни.

Зараз ви читаєте новину «36 в'язнів задушили сльозогінним газом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі