понеділок, 09 лютого 2009 17:37

131 австралієць загинув у лісових пожежах

Автор: фото: reuters/Mich Tsikas
  Австралійський пожежник вивчає 8 лютого рештки згорілого будинку у містечку Вендонг, що розташоване за 55 кілометрів від столиці країни Мельбурна. Востаннє схожі за масштабом руйнування пожежі в Австралії фіксували 30 років тому
Австралійський пожежник вивчає 8 лютого рештки згорілого будинку у містечку Вендонг, що розташоване за 55 кілометрів від столиці країни Мельбурна. Востаннє схожі за масштабом руйнування пожежі в Австралії фіксували 30 років тому

Від вогню лісових пожеж в Австралії загинула 131 людина.

Кількість жертв унаслідок стихійного лиха — рекордна для цієї країни. Нині полум"ям уражено майже 3 тис. кв. км на півдні цієї материкової країни.

Лісові пожежі розпочалися два тижні тому в умовах надзвичайної спеки. Тоді в штатах Новий Південний Уельс і Вікторія температура сягала +43°С. За кілька днів від страшної спеки в країні померли 20 людей. Наразі температура спала, але на території країни налічують 25 великих пожеж. На уражених ділянках працюють понад 30 тис. пожежників.

У деяких регіонах полум"я охопило міста та села. У південних штатах згоріли 750 будинків.

Уряд попереджав жителів про пожежі, які насуваються на їхні містечка із лісів. Але люди відкладали евакуацію з домівок, сподівалися, що мають кілька годин часу на це. Насправді втікати треба було негайно. Більшість із 131 особи загинули в маленьких містечках, з усіх боків оточених лісами. Люди помирали від вогню в домівках, задихалися від диму.

Місцеві жителі розшукують родичів і друзів. Невелике місто Уіттлсі, в якому раніше жило 4 тис. людей, зараз оточене поліцейськими загонами. На його територію нікого не впускають. Там досі палають будинки. Пожежники кажуть, у місті багато загиблих.

— Моїх дітей бачили востаннє кілька днів тому. Сусіди кажуть, вони бігали в зачиненому домі й кричали, — розповідає Сем Джентс, житель Уіттлсі. — Я не встиг їм допомогти, дружина пропала безвісти. Якщо б мене пустили в місто, я б їх знайшов.

Правоохоронці запевняють: не всі пожежі розпочалися від спеки. У штаті Новий Південний Уельс за підозрою в підпалах затримали 31-річного чоловіка та 15-річного хлопця.

Найтрагічніші за масштабами лісові пожежі сталися в 1825-му у провінції Нью Брунсвік, що в Канаді. Тоді загинуло 160 людей, а вогонь знищив усе на території 12 тис. кв. кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «131 австралієць загинув у лісових пожежах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі