неділя, 09 червня 2024 08:06

Звільнили чотирьох заручників: Ізраїль провів операцію в Газі

Ізраїль 8 червня провів найбільшу операцію з визволення заручників з початку війни з ХАМАС.

Було звільнено чотирьох людей з центральної частини Гази. Про це повідомляє The Associated Press.

Чиновник з охорони здоров'я Гази заявив, що при цьому загинули щонайменше 210 палестинців, в тому числі діти.

В армії Ізраїлю повідомили, що звільнили 26-річну Ноа Аргамані, 22-річного Алмога Меїр Яна, 27-річного Андрія Козлова і 41-річного Шломі Зіва під час операції в самому центрі Нусейрата - таборі палестинських біженців, розташованому в центрі Гази.

Автор: timesofisrael.com
  Ізраїльські війська звільнили чотирьох заручників у Секторі Гази
Ізраїльські війська звільнили чотирьох заручників у Секторі Гази

За словами ізраїльських військових, з усіма звільненими все гаразд. Їх забрали гелікоптером для медичного огляду та зустрічей з близькими після 246 днів перебування в полоні.

Аргамані стала однією з найбільш впізнаваних звільнених заручниць, її викрали з музичного фестивалю на півдні Ізраїлю. Відео з нею було одним з перших, поширених у мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи вдасться США помирити Ізраїль та Палестину?

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу пообіцяв продовжувати боротьбу до тих пір, поки не будуть звільнені всі заручники. За словами міністра оборони Йоава Галланта, операція була "зухвалою за своєю суттю, блискуче спланованою і виконаною в надзвичайний спосіб".

За повідомленням охорони Гази, під час операції ЦАХАЛ у Газі загинуло щонайменше 210 палестинців, серед яких були діти.

"Жахлива різанина, вчинена сьогодні Нетаньяху і його фашистським урядом проти палестинського народу в Газі, яка призвела до загибелі 210 і поранення понад 400 осіб – під приводом звільнення затриманих силами опору – підтверджує те, про що опір говорив неодноразово: Нетаньяху не планує досягти угоди про припинення війни і звільнення захоплених ізраїльтян мирним шляхом", - цитує видання високопоставленого представника ХАМАС Бассема Наїма, який зараз проживає в Лівані.

Сусідній Єгипет "найрішучішим чином" засудив напади Ізраїлю на табір біженців Нусейрат, а його міністерство закордонних справ назвало це "кричущим порушенням усіх норм міжнародного права". Йорданія також засудила цю операцію Ізраїля.

"Кривава бійня повинна негайно припинитися", – заявив глава зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель у соцмережі X, відзначивши повідомлення про загибель цивільних осіб.

Водночас ізраїльські військові заявили, що атакували "загрозу нашим силам у цьому районі", додавши, що один спецназівець помер від отриманих поранень.

А речник ізраїльської армії контр-адмірал Даніель Хагарі повідомив, що військова розвідка вже давно встановила, що заручників утримують у двох квартирах, розташованих на відстані близько 200 метрів одна від одної, в самому центрі табору Нусейрат. За його словами, силовики неодноразово тренувалися на макетах цих квартир.

За словами Хагарі, сили увійшли одночасно в обидві квартири, вважаючи, що це забезпечить найкращий елемент несподіванки. Але, за його словами, рятувальники потрапили під шквальний вогонь, в тому числі з боку бойовиків, які стріляли з гранатометів по сусідніх будинках. Військові застосували велику силу, в тому числі авіацію, щоб витягти рятувальників і звільнити заручників.

За словами представника адміністрації американського президента Джо Байдена, який не був уповноважений давати коментарі і побажав залишитися неназваним, американська група по роботі із заручниками надавала поради і підтримку протягом усього процесу пошуку і порятунку заручників.

Лідери країн G7 підтримали план припинення вогню в Секторі Гази, який запропонував президент США Джо Байден. Вони вважають, що запропонована угода призведе, зокрема, до звільнення всіх заручників.

Влада Ізраїлю зробила нову пропозицію щодо закінчення війни в Секторі Гази. Йдеться про припинення вогню, виведення військ та звільнення всіх заручників. Відповідну пропозицію повідомив президент Сполучених Штатів Джо Байден. Також текст угоди було передано бойовикам ХАМАС.

Зараз ви читаєте новину «Звільнили чотирьох заручників: Ізраїль провів операцію в Газі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі