четвер, 29 листопада 2018 16:44

Заговорили про створення Міжнародного суду, який каратиме президентів

Автор: Радіо Свобода
  Марк Вулф: Міжнародний суд зможе карати корумпованих керівників країн
Марк Вулф: Міжнародний суд зможе карати корумпованих керівників країн

Міжнародне співтовариство повинно створити спеціальний суд, який міг би судити корумпованих політиків із країн, не здатних покарати їх самостійно.

Цей суд повинен буде, перш за все, зайнятися тим, що він називає "великою корупцією". Тобто випадками, коли корумповані люди на вершині влади, пише ВВС.

"Керівники цих країн систематично займаються корупцією, але уникають покарання, тому що вони контролюють поліцію, прокурорів і суди та не дозволяють чесно застосувати закон щодо них самих", - вважає головний лобіст цієї ідеї, американський суддя Марк Вулф.

За словами судді, хоча в корумпованих країнах є антикорупційне законодавство, а також обов'язок щодо Конвенції ООН про боротьбу з корупцією застосовувати ці закони і проти власних керівників, вони цього не роблять.

Вульф і підтримуюча його група законодавців і суддів вважають, що необхідний зовнішній інститут, який міг би звинувачувати, судити і карати керівників країни, яка не хоче або не може сама застосувати щодо них закон.

"Росія являє собою прекрасний приклад того, навіщо потрібен Міжнародний антикорупційний суд, а російські лідери — явні кандидати в підсудні. Я вважаю, що в Росії цвіте "велика корупція", і це - проблема і для самої Росії, і для решти світу. У "панамських паперах" ми побачили нові непрямі ознаки того, що Володимир Путін неймовірно багатий, а на його офіційну зарплату таким багатим не станеш", - сказав суддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президент вибрав Росію" - як почалася Революція гідності

Багато юристів і політиків мають сумніви, що ідею Міжнародного антикорупційного суду (МАКС) можна реалізувати, і навіть у тому, що вона розумна. Опоненти судді Вулфа кажуть, що суд не зможе працювати, оскільки більшість країн, у тому числі найбільш корумпованих, його не визнає. На їхню думку, поки для боротьби з корупцією цілком достатньо наявних міжнародних інститутів.

72-річний суддя Вулф вірить в успіх і має намір наступного року запустити велику міжнародну кампанію за створення МАКС.

Начальника управління морально-психологічного забезпечення підготовки та застосування військ – заступника начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ затримали на хабарі в Києві 7 листопада.

$1 тис. вимагав за прийняття "потрібного" рішення.

Зараз ви читаєте новину «Заговорили про створення Міжнародного суду, який каратиме президентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі