четвер, 04 травня 2023 18:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Вибухи у Москві й можливе падіння Бахмуту: що про нас пишуть світові ЗМІ

Два дрони вдарили по будівлі Кремля у Москві. Київ спростував заяви влади РФ, що це його рук справа. Удар може свідчити про слабкість захисту столиці Росії, бути приводом ударів по урядових будівлях, щоб спробувати вбити українську владу, або бути приводом для ескалації агресії Росії, включаючи використання ядерної зброї. Українська ППО змогла відбити наймасовішу атаку росіян на Київ. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Москва стверджує, що вибухи над Кремлем - спроба вбити Путіна", The New York Times, США

Після пари вибухів над Кремлем у ніч на середу Росія звинуватила Україну в спробі вбити Володимира Путіна за допомогою дрона. Київ заперечував свою причетність до інциденту.

Два безпілотники вибухнули над Кремлем з інтервалом о 15 хв. Перший о 2:30 ночі.

Київ стверджує, що Москва сфабрикувала інцидент, щоб відвернути увагу від очікуваного контрнаступу України та виправдати ескалацію з боку РФ.

Автор: YouTube
  Атака на Кремль
Атака на Кремль

США в минулому висловлювали занепокоєння, що українські атаки на РФ можуть спровокувати Москву, не вплинувши прямо на поле бою. Це одна з причин, чому Вашингтон відмовляється давати зброю, яку можуть використати для завдання ударів у глибині Росії. Але в середу держсекретар Ентоні Блінкен сказав: "Це рішення, які має приймати Україна про те, як збирається захищатися".

Яким би не було походження безпілотників, ясно, що Кремль зробив надзвичайно обдуманий вибір, щоб оприлюднити інцидент. Москва значно менше говорила публічно про попередні очевидні атаки на території РФ.

Вибухи у Кремлі могли послужити Путіну приводом для завдання ударів по ключових урядових будівлях у Києві у спробі обезголовити українську владу

Хоч би хто був відповідальним, вибухи в Кремлі могли стати для Путіна приводом для ескалації війни. Наприклад, для завдання ударів по ключових урядових будівлях у Києві у спробі обезголовити українську владу. Також кремлівські чиновники не раз натякали на можливість застосування ядерної зброї, а російські яструби закликали до ширшої мобілізації.

"Вимагатимемо застосування зброї, здатної зупинити та знищити київський терористичний режим", - заявив голова нижньої палати російського парламенту В'ячеслав Володін. У заяві Кремля йдеться, що Росія залишає за собою право на "заходи у відповідь, де і коли вважатиме за потрібне".

Росія використовує інцидент для виправдання масштабної терористичної атаки проти України найближчими днями

Радник президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк вважає, що Росія використовує інцидент для виправдання "масштабної терористичної атаки" проти України найближчими днями.

Якщо інцидент справді був навмисною атакою, то здатність проникнути в центр Москви стала б останнім ганебним провалом російських військових.

Вибухи в Москві сталися на тлі підготовки Києвом десятків тисяч солдатів до контрнаступу, щоб повернути територію на сході та півдні України, та нарощування ударів у російському тилу, спрямованих на ослаблення російських сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Вночі вибухи вразили цілі в окупованому Криму, Зокрема, по складах пального. Хоча Україна не взяла на себе відповідальність, представник її військової розвідки Андрій Черняк заявив: "Ворог має бути відрізаний від Криму".

Двічі цього тижня вибухи призводили до сходу з рейок поїздів у сусідній з Україною Брянської області.

Росія посилила удари по Херсону та області, яку українські війська звільнили минулої осені. Загинула 21 людина. Чиновники ввели там 58-годинну комендантську годину, починаючи з вечора п'ятниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

Трублячи про атаку на Кремль, а не заперечуючи її, російське керівництво визнало "відсутність ППО, свою вразливість, слабкість і безпорадність", написав Леонід Волков, соратник лідера опозиції Олексія Навального, який перебуває в ув'язненні.

"Отже вони знайшли в цьому якісь плюси і, оцінивши їх, вирішили, що плюси переважать мінуси. Ці плюси можуть полягати в тому, щоб мотивувати росіян на гарячішу підтримку війни або віщують нову ескалацію", - написав Волков.

Путін має очолити військовий парад на Красній площі біля Кремля наступного вівторка, 9 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Фортеця Кремль складається з кількох будівель, зокрема Сенатського палацу з куполом, по якому вдарив дрон. Усередині палацу знаходиться резиденція президента РФ та його головний офіс.

В останні роки дронам заборонено літати над Кремлем та околицями, а силовики використовують спеціальні пристрої, щоб збивати будь-які безпілотники поблизу, а іноді перекривають громадський доступ до району, що прилягає до комплексу.

Але незрозуміло, скільки часу Путін проводить у Кремлі, який використовує більше для церемоніальних заходів, ніж як практичне робоче місце чи місце проживання. Влада робить все можливе, щоб приховати його місцезнаходження.

Автор: Sputnik
  Володимир Путін на зустрічі у резиденції Ново-Огарьово у Підмосков'ї у середу
Володимир Путін на зустрічі у резиденції Ново-Огарьово у Підмосков'ї у середу

За словами Гліба Каракулова, колишнього капітана його служби охорони, який утік минулого року, Путін створив однакові кабінети у різних місцях, усі обставлені та оформлені однаково у всіх деталях, включаючи столи та килими. Офіційні звіти описують його як того, що знаходиться в одному місці, хоча насправді він в іншому, говорив Каракулов.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що під час вибухів у середу Путін був на своїй приміській дачі у Ново-Огарьові, на березі Москва-ріки. З початку пандемії він проводив більшу частину часу там чи в іншому місці, на північний схід від Москви, неподалік озера Валдай.

"Українська ППО відбила найінтенсивнішу атаку на Київ в цьому році", CNN, США

Українська ППО витримала найінтенсивнішу повітряну атаку Росії на Київ з початку року в ніч на четвер, заявив голова військового відомства столичного регіону.

Обстріл стався після того, як Москва звинуватила Київ у спробі вбити Путіна внаслідок удару дронів по Кремлю в ніч проти середи. Україна категорично відкидає ці звинувачення.

Всі російські ракети і дрони були знищені в повітряному просторі Києва силами ППО

"Київ не відчував такої інтенсивності обстрілу з початку року! Минулої ночі агресор завдав чергового великомасштабного авіаудару по столиці. Усі російські ракети та дрони були знищені у повітряному просторі Києва силами ППО", - написав голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

Москва атакувала Київ дронами та балістичними ракетами. Іран передав Росії сотні безпілотників Shahed.

У четвер ВПС України заявили, що за ніч збили 18 із 24 безпілотників, запущених російськими військами.

Російські повітряні атаки завдавали по Києву три дні з останніх чотирьох

За словами Попка, російські повітряні атаки завдавали по Києву три дні з останніх чотирьох.

Колишній російський політик Ілля Пономарьов сказав, що на його думку, атака на Кремль - справа рук тих, кого він називає російськими партизанами, а не українських військових.

Офіційні особи США не мають інформації, хто міг за цим стояти.

Автор: Getty Images
  Президент Володимир Зеленський та президент Фінляндії Саулі Ніїністе в середу в Гельсінкі
Президент Володимир Зеленський та президент Фінляндії Саулі Ніїністе в середу в Гельсінкі

Також вранці у четвер на двох нафтопереробних заводах на південному заході РФ спалахнули пожежі внаслідок ударів дронів.

На Ільському НПЗ, на південному заході Краснодарського краю, внаслідок удару дрону виникла пожежа.

За словами губернатора Ростовської області Василя Голубєва, вночі ще один безпілотник завдав удару по заводу з виробництва нафтопродуктів у РФ, неподалік кордону з Україною. За його словами, дрон врізався в будівельний майданчик шляхопроводу на Новошахтинському заводі в районі села Киселівка, спричинивши вибух та пожежу, яку співробітники заводу загасили.

Автор: Reuters
  Школярі на уроці на станції метро під час повітряної тривоги, Київ, 3 травня
Школярі на уроці на станції метро під час повітряної тривоги, Київ, 3 травня

Це сталося після того, як російські ЗМІ повідомили, що удар безпілотника призвів до пожежі на нафтосховищі в порту в Краснодарі. Цей об'єкт знаходиться неподалік Керченського мосту, який був пошкоджений українськими військами у жовтні 2022 року. Незрозуміло, як спалахнув резервуар для зберігання палива. Україна не коментує інциденту.

"Росія може захопити Бахмут протягом декількох тижнів", The Economist, Велика Британія

Путін любить паради. Коли вторгся в Україну, сподівався, що його "спеціальна військова операція" принесе перемогу найближчими днями. У деяких підрозділах парадна форма була запакована в машинах, які спалили українці. Пізніше сподівався, що його щорічна хода на честь Дня перемоги збігатиметься з падінням Маріуполя. Але Україна протрималася ще тиждень і парад у Москві був сирим піарпатроном. Цього року парад виглядає загрозливо. 3 травня Росія заявила, що збила два українські дрони, які потрапили в сам Кремль. Україна заперечує свою відповідальність.

Російські генерали відчайдушно намагаються взяти Бахмут до 9 травня - за будь-яку ціну

Путіну знову бракує нагод для святкування. Цього року його мета набагато менша, ніж Маріуполь. Вона досі не досягнута. Понад десять місяців Росія намагається завоювати Бахмут. Сплеск бойових дій свідчить, що російські генерали відчайдушно намагаються взяти його до 9 травня – за будь-яку ціну. 1 травня Білий дім заявив, що лише з грудня біля цього міста загинуло понад 20 тис. росіян, що робить битву найдорожчою з часів нападу Ірану на Басру 36 років тому. Українці там відступають на 50-75 метрів на день. Тепер вони у найзахідніших районах міста.

Саме місто перетворилося на купу тліючих руїн. Згідно з витоками Пентагону, США з січня приватно закликала Київ відступити звідти. Але Бахмут набув політичної ваги, яка переважує військову необхідність. З того часу, як у липні минулого року там почалися бої, він став символом українського опору.

Російські сили досягли завзятого наступу завдяки перевазі артилерії, а також хвиль зеків і елітних десантно-штурмових сил, які зараз розгорнуті на флангах міста. Україна контролює лише 15% міста, що означає, що Росія може взяти Бахмут протягом кількох тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Українські генерали в приватному порядку стверджують, що перебіг бойових дій підтвердив їхнє рішення захищати Бахмут. Українські командири кажуть, що втрати Росії довкола міста становлять десять до одного. Незалежні спостерігачі говорять, що це забагато. Конрад Музика, польський військовий експерт, який відвідав Бахмут у березні, зазначає, що співвідношення втрат із часом змінилося. Але в розпал січня і лютого, коли росіяни погрожували оточити українське угруповання, співвідношення, ймовірно, досягло паритету, каже він. Одна українська втрата на кожну російську – тривожний стан справ, враховуючи перевагу РФ у живій силі.

У березні ситуація покращала. Після того, як Україна перекинула спецназ для захисту північного та південного флангів. Останні три тижні, що збіглися з посиленням російської вогневої могутності, були особливо важкими.

Битва ще не закінчена. Україна перевершила очікування у Бахмуті, тримаючись довго після того, як розвідка США думала, що її задушать.

Навіть якщо Росія візьме Бахмут, це буде Піррова перемога. Взяття міста сумнівної стратегічної цінності може привернути увагу до того, як мало Росія досягла за десять місяців боїв. У процесі розтратила наступальний потенціал, зробивши себе вразливішою для контрудару.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що з грудня Росія втратила в Україні 20 тис. військових убитими та ще 80 тис. пораненими. Незважаючи на втрати, жодна зі сторін не готова припиняти боротьбу. Майбутній український наступ може завдати Москві та Києву ще більше втрат. МВС України сформувало вісім додаткових бригад, близько 40 тис. бійців для майбутнього контрнаступу. Вони будуть готові йти у бій за два-три тижні. З документів Пентагону знаємо, що для прориву Україні потрібно щонайменше 12 бригад.

Зараз ви читаєте новину «Вибухи у Москві й можливе падіння Бахмуту: що про нас пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі