вівторок, 04 червня 2024 07:18

В Італії за п'ять годин сталося 150 землетрусів

В Італії за п'ять годин сталося 150 землетрусів
В околицях Неаполя всього за п'ять годин сталося півтори сотні землетрусів. Фото: eastnews.ua

В околицях Неаполя за кілька годин сталося одразу 150 землетрусів.

Вулкан Кампі Флегрей, розташований у Європі, випробував найпотужніший сейсмічний рій за останні 40 років, повідомляє Al Jazeera.

"20 травня регіон на півдні Італії сколихнули півтори сотні землетрусів, що спричинили паніку серед місцевих жителів. Сейсмічна активність почалася близько 20:00 за місцевим часом і тривала майже п'ять годин. Один із землетрусів досяг магнітуди 4,4. Його зареєстрували на глибині 2,5 кілометра під поверхнею. Ця подія стала причиною тимчасової евакуації 39 родин із прилеглих міст. Серйозних пошкоджень і постраждалих не зафіксовано, але невеликі поштовхи тривали до полудня 21 травня", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японію сколихнули два потужних землетруси поспіль

Це найзначніший сейсмічний рій за останні чотири десятиліття. Кампі Флегрей, будучи найбільшою активною кальдерою Європи, демонструє ознаки можливого виверження, що наближається. Кальдера являє собою величезний кратер, що утворюється під час обвалення вершини вулкана внаслідок спустошення магматичної камери, пояснює вулканолог і директор обсерваторії Везувію Національного інституту геофізики і вулканології Італії Мауро Антоніо Ді Віто.

Останнє виверження Кампі Флегрей сталося у 1538 році. Тоді земля в цьому районі піднялася на 20 м за кілька місяців до виверження, а потім знову опустилася після викиду магми. За даними професора вулканології та геофізичних небезпек Крістофера Кілберна з Університетського коледжу Лондона, земля під містом Поццуолі, розташованим поблизу центру кальдери, піднімалася протягом останніх 20 років. Сейсмічна активність у цьому районі почала посилюватися близько 10 років тому і продовжує наростати.

Кампі Флегрей - вулканічний комплекс, який складається з безлічі кратерів і гейзерів. Він представляє собою значну загрозу для Неаполя та його околиць. Вчені уважно стежать за його активністю, щоб своєчасно попередити місцеве населення про можливі небезпеки. Фахівці продовжують вивчати поведінку вулкана, намагаючись передбачити можливі сценарії його подальшого розвитку.

Зараз ви читаєте новину «В Італії за п'ять годин сталося 150 землетрусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі