вівторок, 29 березня 2022 19:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Ще дві європейські країни видворяють російських дипломатів

Ще дві європейські країни видворяють російських дипломатів
Російських дипломатів виганяють із Чехії та Ірландії. Фото: "РБК-Україна"

Ще дві країни оголосили, що виганяють російських дипломатів через шпигунство.

Зокрема, Чехія вирішила видворити співробітника з-поміж дипломатів посольства Росії в Празі. Його оголосили персоною нон ґрата і попросили покинути країну протягом 72 год. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ Чехії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час переговорів російські терористи далі обстрілювали Україну

Також Ірландія вигнала чотирьох високопосадовців посольства країни-загарбниці. Там зазначили, що "їхня діяльність не відповідала міжнародним стандартам дипломатичної поведінки".

У РФ пригрозили відповісти на висилку своїх дипломатів. Про це заявила преставниця МЗС Росії Марія Захарова. Раніше країна-окупантка вислала кількох дипломатів з країн Балтії - Литви, Латвії та Естонії. Таку відповідь вони надали на видворення росіян.

Нідерланди висилають 17 російських дипломатів. Міністерство закордонних справ Нідерландів заявило, що замість дипломатичної роботи росіяни займалися шпигунством. У Нідерландах очікують, що Росія зробить симетричний крок.

Федеральний уряд Бельгії теж вирішив вислати 21 російського дипломата. Вони причетні до шпигунства. Російські дипломати повинні будуть покинути територію Бельгії протягом 15 днів.

28 березня посла Росії у Північній Македонії Сергія Базднікіна викликали до Міністерства закордонних справ. Йому вручили вербальну ноту, якою п'ятьох співробітників посольства Російської Федерації оголосили персонами нон ґрата у Північній Македонії.

23 березня Польща повідомила, що вишле з країни близько 40 російських дипломатів за шпигунство. Посла РФ у Польщі Сергєя Андрєєва того ж дня вранці терміново викликали до штаб-квартири польського МЗС. Список російських дипломатів, які, на думку польської влади, вели на території Польщі несумісну з Віденською конвенцією про дипломатичні стосунки діяльність, налічує близько 40 прізвищ. Це і співробітники посольства Росії у Варшаві.

18 березня міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич вирішив видворити трьох співробітників російського посольства з країни. Видворення російських дипломатів "здійснюється як скоординована акція країн Балтії".

Естонія також вирішила вислати трьох дипломатичних співробітників посольства РФ у Таллінні. За словами віце-канцлера з політичних питань Рейна Таммсаара, усі троє брали "безпосередню та активну участь у підриві безпеки Естонії та поширенні пропаганди, яка виправдовує військові дії Росії".

Третьою країною, яка виганяє російських дипломатів, стала Литва. З країни відправлять чотирьох російських дипломатів, оголосивши їх небажаними особами.

Також Болгарія оголосила персонами нон ґрата десять російських дипломатів. Заступник міністра закордонних справ Василь Георгієв вручив 18 березня послу РФ Елеонорі Митрофановій відповідну вербальну ноту. Співробітники посольства Росії здійснювали в Болгарії діяльність, несумісну з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини, розповіли компетентні органи.

Зараз ви читаєте новину «Ще дві європейські країни видворяють російських дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі