вівторок, 25 квітня 2017 12:21

Руйнівний землетрус забрав життя майже 9 тис. людей
12

Катастрофічний землетрус забрав життя 8700 людей
Фото: EPA
Катастрофічний землетрус забрав життя 8700 людей
Катастрофічний землетрус забрав життя 8700 людей
Катастрофічний землетрус забрав життя 8700 людей
Катастрофічний землетрус забрав життя 8700 людей

Два роки тому в Непалі стався найсильніший землетрус за останні 80 років. Загинули понад 8700 людей. Понад 22 тис. дістали поранення. Стихія зруйнувала цілі міста і села. Знищила понад 500 тис. будинків, школи, лікарні, культові споруди та історичні пам'ятки.

Епіцентр розташований за 82 км на північний захід від Катманду. Осередок залягав на глибині 15 км. Катастрофу спричинило раптове вивільнення накопичених напружень на лінії геологічного розлому, де Індостанська плита занурюється під Євразійську.

Перший найпотужніший поштовх магнітудою 7,9 бала стався вранці 25 квітня 2015-го. Тривав 20 с. Потім пішли афтершоки. За дві доби відбулися 48 підземних поштовхів. Магнітуду найсильнішого з них оцінили в 6,8 бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість жертв у Непалі продовжує зростати, уже перевищила 7 тис. осіб

Найбільше постраждало Катманду та його околиці. Зруйнована історична частину столиці. Впала 8-поверхова вежа Дхарахара XIX ст. Під нею загинули близько сотні людей.

Зникли електрика і мобільний зв'язок. Усі лікарні в Катманду були переповнені. Пораненим надавали допомогу просто на вулицях. Рятувальники працювали цілодобово. Витягали з-під завалів цілі родини. Бракувало бульдозерів і кранів. До деяких сіл не могли дістатися кілька днів. Люди залишалися без їжі і води.

Через землетрус у Гімалаях зійшла лавина. Під нею померли 90 альпіністів. Це найбільша кількість загиблих поблизу Евересту за один день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альпіністи зняли шокуюче відео зсередини лавини після землетрусу у Непалі

Землетрус також охопив Індію, Китай і Бангладеш. Тут загинули близько 100 людей.

Рятувальників і гуманітарні вантажі до Непалу направили Індія, Пакистан, Китай, США, Ізраїль, Росія, Австралія та Велика Британія.

У Непалі на той час перебували 136 громадян України. На евакуацію потерпілих українців уряд виділив понад 7 млн грн. Операція затяглася на тиждень.

30 квітня з Києва вилетів літак Іл-76 Міноборони. Під час тимчасової посадки в Делі з'ясувалося, що він потребує ремонту. Деталі передавали з України. З Непалу вилетіли 5 травня. В Делі здійснили технічну посадку. Під час гальмування лопнуло колесо на лівому задньому шасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Міноборони пояснили, чому в Непал відправили саме Іл-76

Літак з 75 евакуйованими з Непалу українцями приземлився в "Борисполі" 7 травня. На борту також перебували 11 громадян Польщі, Франції, Грузії і Росії.

У прорахунках в організації евакуації звинуватили голову Держслужби з питань надзвичайних ситуацій, 44-річного Зоряна Шкіряка. Той своєї провини не визнав. Але подав у відставку.

12 травня між Катманду і Еверестом стався новий землетрус магнітудою 7,4. Підземні поштовхи поширилися також на Індію, Китай, Тибет. Загинули ще 65 людей.

Катастрофічні землетруси призвели до серйозного вповільнення економіки Непалу. Для відновлення зруйнованої інфраструктури та історичних пам'яток необхідно більш як $10 млрд. Частину цієї суми Непалу передали інші країни. Відновлювальні роботи просуваються дуже повільно, особливо в сільській місцевості.

Зараз ви читаєте новину «Руйнівний землетрус забрав життя майже 9 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі