вівторок, 21 березня 2023 08:00

РФ стала найбільшим постачальником нафти до Китаю

РФ стала найбільшим постачальником нафти до Китаю
Минулого року РФ була другим за обсягом постачальником сирої нафти в КНР. Фото: pixabay.com

За перші два місяці 2023 року Російська Федерація майже на чверть збільшила продажі сирої нафти в Китай.

РФ стала найбільшим постачальником нафти в КНР, обігнавши Саудівську Аравію, пише Reuters, із посиланням на дані уряду Китаю.

У січні-лютому імпорт нафти з Росії збільшився до майже 2 млн барелів на добу, а загальна кількість поставленої сировини сягнула 15,7 млн т. Цей показник на 23,8% більший, ніж за аналогічний період минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС прийняв рішення щодо продовження санкцій проти РФ

Водночас Саудівська Аравія продала 13,92 млн т нафти за два місяці, що дорівнює близько 1,7 млн барелів на добу.

Минулого року РФ була другим за обсягом постачальником сирої нафти в КНР. Зазначається, що у 2022 році Саудівська Аравія поставила за рік 87,5 млн т сирої нафти, тоді як Росія – 86,2 млн т.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.

Торік у грудні запрацювало ембарго на постачання російської нафти у країни ЄС. Рада ЄС встановила граничну ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з Росії на рівні $60 за барель.

Також ЄС запровадив дев'ятий пакет санкцій проти РФ, під які потрапили російські банки. У лютому Євросоюз затвердив десятий пакет санкцій проти Росії, нові обмеження на імпорт та експорт.

Зараз ви читаєте новину «РФ стала найбільшим постачальником нафти до Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі