неділя, 03 квітня 2022 21:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Ракети, літаки, бомби: назвали країни, які попри заборону постачали Росії зброю

Росія продовжувала купувати зброю ЄС принаймні до 2020 року. Експортували її попри ембарго.

Журналісти Investigative Europe провели розслідування і з'ясували, хто, що саме й на яку суму постачав росіянам.

"Згідно з публічними даними, проаналізованими Investigate Europe, 10 держав-членів ЄС експортували військове обладнання на суму 346 мільйонів євро", - зазначають розслідувачі.

Це ракети, літаки, торпеди, бомби, гармати, наземні транспортні засоби та кораблі. Частина цієї зброї може бути використана проти України зараз.

"Ці дані з усіх офіційних реєстрів експорту зброї ЄС-27 свідчать, що з 2015-го до 2020 року щонайменше 10 країн-членів ЄС експортували в Росію зброю на загальну суму 346 мільйонів євро. Франція, Німеччина, Італія, Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Фінляндія, Словаччина та Іспанія продали Росії "військове обладнання".

 

У розслідуванні наголошують, що продаж, постачання, передавання або експорт зброї, боєприпасів і техніки в Росію заборонений. Таке рішення пов'язане з окупацією Криму та створенням так званих самопроголошених республік на Донбасі 2014 року.

Журналісти повідомляють, що чималу частку зброї Росії надала Франція.

"Як повідомляє Disclose, Франція продала Росії військової техніки на 152 мільйони євро. Цифра, підтверджена аналізом Investigate Europe, ставить Францію далеко попереду своїх сусідів, експортуючи 44% європейської зброї в Росію", - розповідають вони.

Investigative Europe додали, що з 2015-го Франція надала дозвіл на експорт бомб, ракет, торпед, летальної зброї. Надали тепловізійні камери для понад 1000 російських танків. А навігаційні системи та інфрачервоні детектори для винищувачів і бойових вертольотів можна знайти на борту наземних транспортних засобів, винищувачів і гелікоптерів, які воюють в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бомбардувальник рашистів за $36 млн розтрощили - пілота зловили

Також Німеччина експортувала в Росію військової техніки на €121,8 млн. Її експорт позначений як "подвійне використання".

"Це становить 35% усього експорту зброї ЄС в Росію. В основному він складався з суден, але також містив гвинтівки", - йдеться в заяві.

На третьому місці в списку експортерів Італія, яка продала Росії військової техніки на €22,5 млн. Перший великий контракт на €25 млн підписали з Росією 2015 року.

"За даними італійського статистичного офіса Istat, за даними зовнішньої торгівлі, з січня до листопада 2021-го Італія надала Росії "зброї та боєприпасів" на 21,9 мільйона євро. Це була "загальна зброя", як-от гвинтівки, пістолети, боєприпаси та аксесуари", - зазначили журналісти.

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон хоче постачати Україні зброю, щоб захистити Одесу і зірвати плани Путіна на півдні країни. Британія наполягає на тому, щоб озброїти Україну протикорабельними ракетами, які потоплять російські військові кораблі.

США посприяють передачі Україні танків радянського виробництва моделі Т-72. Це відбудеться найближчими днями.

Зараз ви читаєте новину «Ракети, літаки, бомби: назвали країни, які попри заборону постачали Росії зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі