пʼятниця, 21 жовтня 2022 11:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін у відчаї через Херсон. Вдається до "зброї терору" – віцемаршал авіації Великої Британії

Путін у відчаї через Херсон. Вдається до "зброї терору" – віцемаршал авіації Великої  Британії
Військове командування РФ вже рекомендувало відступити з Херсона, але диктатор Володимир Путін поки що не дав згоди,  за даними NYT. Фото: facebook.com/MIDRussia

Тактика російського диктатора Володимира Путіна у війні проти України здається дедалі відчайдушнішою в міру того, як "затягується петля" довкола тимчасово захопленого Херсона.

Боячись контрнаступу української армії, Путін вдався до "зброї терору", завдаючи ударів по українській енергетичній інфраструктурі далеко в тилу. Таку думку висловив віцемаршал авіації Королівських військово-повітряних сил Британії у відставці Шон Белл, пише Sky News.

Видання зазначило, що останніми ударами російських ракет і дронів-камікадзе було пошкоджено від 30 до 40% енергетичної інфраструктури України.

"Це величезна цифра і все це відбувалося останні 10 днів після майже восьми місяців війни. Питання – чому саме зараз?" – поцікавилися журналісти.

Белл відповів, що Путін має зараз дуже обмежені можливості на землі, попри проведення мобілізації. Його армія мало що може зробити на полі бою, тому робить у повітрі.

"Енергетика не є військовою метою, вона призначена спеціально для зосередження уваги на населенні. Дрони-камікадзе, про які ми чуємо останніми днями, дуже нагадують снаряди літаків часів Другої світової війни. Вони – зброя терору. І я думаю, що це просто свідчить про відчай із російської сторони", – сказав військовий.

Він зазначив, що четверо з п'яти російських генералів, які розв'язали війну і керували нею за Росію, були звільнені. Це також показує рівень розпачу глави Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін не досягне своїх цілей" – виступ Шольца у Бундестазі

"Нині російські війська окупують Херсон, де затягується петля. Українські сили наступають, створюючи вибір для Росії. Чи повинна РФ залишатися і ризикувати бути ізольованою та потенційно знищеною? Або ж має піти? Це була б справді важка поразка", – вважає Белл.

Він нагадав, що нещодавно призначений керівник "спецоперації" генерал Сергій Суровікін визнав наявність труднощів. Він ставить умови, які можуть означати, що окупанти справді збираються піти з Херсона. Але з воєнної точки зору вони фактично програють бої навколо обласного центру.

Також загарбники програють ЗСУ на півночі Донбасу. І все-таки замість того, щоб використовувати наявну російську армію для "затикання цих проломів", Росія продовжує боротися на Луганщині та Донеччині.

"Єдине пояснення, яке я можу цьому запропонувати, це те, що Путін завжди називав це "спецоперацією", спрямованою на захоплення Донбасу й Криму. Це здається запеклою спробою фактично захопити решту Донбасу, щоб вони могли піти в зиму і, можливо, вести переговори", – оцінив тактику Кремля Белл.

Раніше західні військові чиновники припускають, що захисники України можуть звільнити Херсон від російських загарбників у другій декаді жовтня. За іншими даними, Херсон ЗСУ повернуть під свій контроль до кінця грудня.

У ЗСУ підтвердили, що до Херсона українським військовим залишилося не так уже й багато. Однак слід розуміти, що попереду багато роботи.

Росія готується до відступу з Херсонщини. Для цього створює інформаційні умови, щоб виправдати відступ з правого берега Дніпра й утрату Херсона, заявили американські військові аналітики.

І додали: загарбники, ймовірно, продовжують готувати теракт "під чужим прапором" на дамбі Каховської гідроелектростанції. Звинуватити планують Україну.

Зараз ви читаєте новину «Путін у відчаї через Херсон. Вдається до "зброї терору" – віцемаршал авіації Великої Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі