понеділок, 26 вересня 2022 10:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Президент України злякався" – російські ЗМІ поширюють новий фейк про Зеленського

"Президент України злякався" – російські ЗМІ поширюють новий фейк про Зеленського
Президент Володимир Зеленський закликає росіян боротися проти злочинного призову. Фото: ОП

На ранок 26 вересня росіяни продовжили поширювати дезінформацію, маніпуляції та фейки щодо війни Російської Федерації проти України.

Їх традиційно зібрав і спростував Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони (РНБО) в Telegram.

Приклад №1

Російські пропагандисти не залишили без уваги звернення президента Володимира Зеленського до росіян на тлі оголошення мобілізації у РФ. Мовляв, український лідер "злякався".

"Володимир Зеленський злякався російської мобілізації. Президент України у вечірньому зверненні вже третій день поспіль російською просить росіян здаватися, інакше він їх "живими вже не відпустить", – писали прокремлівські ЗМІ

Це – маніпуляція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін роками не зможе розв'язати проблеми, які підривають мобілізацію у РФ – ISW

Приклад №2

Постпред РФ при міжнародних організаціях у Відні Микола Ульянов вдався до відвертої брехні щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції в українському Енергодарі. Цей атомний об'єкт російські війська захопили у березні й системно обстрілюють. Однак в атаках обвинувачують Київ.

"Мови про демілітаризацію Запорізької АЕС не може бути, вона ніколи не була мілітаризована… (Водночас. – Gazeta.ua) МАГАТЕ переконалася, що станцію обстрілюють українські війська, але обходить цей факт, зокрема через тиск Сполучених Штатів Америки", – сказав Ульянов.

Це – дезінформація.

Приклад №3

Знову нагадав про себе і зрадник-колаборант Володимир Рогов, якого Росія називає "керівником військово-цивільної адміністрації" на окупованій території Запорізької області.

За його словами, кількість охочих проїхати до "звільненої" частини Запорізької області через КПП у Василівці, "збільшилося через проведення "референдуму", проте Україна блокує виїзд зі свого боку".

Це – фейк.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Призову підлягатимуть нібито тільки громадяни, які перебувають у запасі. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорить про 300 тис. резервістів, яких планують призвати.

Пізніше з'ясувалося, що в указі про мобілізацію є таємний пункт, який дає змогу міноборони країни призвати на війну більш як 1 млн людей, здебільшого із сіл.

У Росії почалися акції протесту проти мобілізації, невдоволених затримували. У Москві й Воронежі затриманим почали видавати повістки до військкоматів.

Найбільше людей на вулиці вийшли в Дагестані. Президент Володимир Зеленський не перестає закликати росіян протестувати проти злочинного призову.

Зараз ви читаєте новину «"Президент України злякався" – російські ЗМІ поширюють новий фейк про Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі