понеділок, 31 жовтня 2022 06:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Після зриву Росією "зернової угоди" у світі різко підскочили ціни на пшеницю – ЗМІ

Після зриву Росією "зернової угоди" у світі різко підскочили ціни на пшеницю – ЗМІ
Вloomberg  пише, що після виходу Росії із "зернової угоди" у світі різко подорожчала пшениця. Фото: Міністерство інфраструктури України

Ціни на зерно у світі різко зросли після того, як Росія вийшла з угоди про дозвіл експорту зерна з України Чорним морем.

Ця угода вважалася критично важливою для послаблення обмежених світових поставок і контролю глобальних витрат на продовольство, пише Вloomberg.

Світові поставки зерна зменшилися з моменту розблокування українських портів та відкриття зернового коридору три місяці тому. За цей час Україна встигла відвантажити понад 9 млн т зерна та інших агропродуктів, завдяки чому вдалось стабілізувати ціни на кукурудзу та пшеницю.

Зараз пшениця продається по $8,78 за бушель, що значно нижче у порівнянні з березнем, коли її ціна доходила до $13,6350 за бушель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хворі люди, які ставлять світ на межу голоду": Зеленський прокоментував відмову РФ від "зернової угоди"

Кукурудза подорожчала на 2,8%, а соєва олія – на 3%. Останній спад пропозиції може посилити глобальну інфляцію продовольчої продукції та загострити голод, якщо зростання цін продовжиться.

"Світ покладається на Чорноморський регіон для експорту понад чверті пшениці та ячменю, приблизно п'ятої частини вантажів кукурудзи та основної частини поставок соняшникової олії. Дострокове розірвання зернової угоди також може поставити під загрозу основний експортний маршрут добрив, на який покладаються фермери для вирощування достатнього врожаю", – йдеться в матеріалі.

30 жовтня Росія перекрила "зелений коридор" для експорту зерна в Чорному морі.

29 жовтня РФ заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту".

30 жовтня Міноборони РФ заявило, що безпілотники, які нібито атакували Севастопольську бухту 29 жовтня, були запущені з узбережжя недалеко від Одеси.

Там також зазначили, що один з них був запущений з борту корабля, залученого до вивезення агропродукції з України по "зерновому коридору".

На 31 жовтня ООН, Туреччина та Україна погодили план пересування для 14 суден, які перебувають у турецьких водах, в рамках зернової угоди.

Зараз ви читаєте новину «Після зриву Росією "зернової угоди" у світі різко підскочили ціни на пшеницю – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі