пʼятниця, 28 червня 2024 19:16

Війна між Ізраїлем і Хезболлою може початись у найближчі тижні - Politico

Війна між Ізраїлем і Хезболлою може початись у найближчі тижні - Politico
Війна між Ізраїлем і Хезболлою може початись у найближчі тижні Фото: EPA

Протистояння між Ізраїлем і Хезболлою, імовірно, набуде повномасштабного характеру в найближчі кілька тижнів, якщо Єрусалим і ХАМАС не дійдуть згоди про припинення вогню в Секторі Гази.

Американські чиновники намагаються переконати обидві сторони в необхідності деескалації. Це було б набагато простіше, якби в Газі досягли режиму припинення вогню, пише Politico.

Оскільки ця угода перебуває на стадії переговорів і американські чиновники не впевнені, що Ізраїль і ХАМАС погодяться на запропоновану угоду найближчим часом, ситуація виглядає досить тривожно.

За словами двох високопоставлених американських чиновників, поінформованих про дані розвідки, ЦАХАЛ і Хезболла розробили плани бойових дій і намагаються закупити додаткову зброю.

І попри публічні заяви обох сторін щодо небажання війни, розвідка США припустила, що інтенсивні бойові дії, найімовірніше, усе ж почнуться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінець війни - війні початок? Близький Схід за півкроку до нового конфлікту

За словами іншого анонімного американського чиновника, ризик війни наразі вищий, ніж будь-коли за останні тижні.

Війна між Ізраїлем і Хезболлою може розпалити конфлікт, який змусить США допомогти захистити Єрусалим і підштовхне адміністрацію президента США Джо Байдена до більшого втручання в регіон, який вона намагалася роками покинути.

Це загрожує черговою гуманітарною катастрофою, при цьому населення і так на межі виснаження через кризу в Секторі Гази.

Розвідка США наводить консервативніші оцінки, ніж ті, які зробили у Європі. Там підрахували, що війна між Ізраїлем і Хезболлою може початися за лічені дні. Країни порадили своїм громадянам покинути Ліван.

Два високопоставлені чиновники наголосили, що неясно, коли саме може початися війна, але зазначили, що Ізраїль намагається швидко відновити свої запаси і військовий потенціал.

Прессекретарка Ради національної безпеки Адрієн Вотсон заявила, що адміністрація працює над "дипломатичним рішенням", яке дало б змогу ізраїльським і ліванським громадянам повернутися до своїх домівок.

Ізраїль готовий погодитися лише на часткову угоду щодо припинення вогню у Секторі Гази.

Це дозволить Ізраїлю продовжувати там бойові дії, заявив прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху, повідомляє AP.

24 червня Нетаньягу заявив, що фаза інтенсивних бойових дій проти ХАМАС у Секторі Гази завершується, створюючи умови для перекидання більшої кількості військ до північного кордону, щоб протистояти ліванському угрупованню "Хезболла".

Зараз ви читаєте новину «Війна між Ізраїлем і Хезболлою може початись у найближчі тижні - Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі