вівторок, 16 липня 2024 14:25

Литва скасовує безкоштовну вищу освіту для українських біженців

Литва скасовує безкоштовну вищу освіту для українських біженців
Литва скасовує безкоштовну освіту у ВНЗ для українських біженців. Фото: pixabay.com

Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів.

Уряд Литви більше не покриватиме плату за навчання для українських біженців, пише LRT.

"Із вересня схема перестане бути доступною для нових студентів з України. Водночас ті студенти, які вже вступили на навчання, зможуть закінчити його безкоштовно. Також деякі університети та коледжі заявили, що українські студенти все одно зможуть навчатися в них безкоштовно", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що скасування безкоштовного навчання для українських студентів у Литві - ініціатива України.

"Ми організовуємо всі заходи допомоги українським громадянам, які проживають у Литві, у відповідь на потреби української держави. У співпраці та без стимулювання відтоку мізків з України. Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, тож наразі немає потреби переводити навчання кудись", - заявили у Міносвіти Литви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зріс відсоток українських біженців, які планують залишитись за кордоном назавжди: опитування

На українців, які отримали повну середню освіту та склали випускні іспити в Литві, поширюватимуться такі самі загальні правила прийому, що й на громадян Литви. Біженці зможуть подавати документи на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Однак, попри рішення центральної влади, деякі вищі навчальні заклади - Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедимінаса та Університет Вітовта Великого - вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Зараз українські студенти навчаються в 17 литовських вищих навчальних заклада. У цих закладах навчається близько 1,1 тис. українців, з них приблизно 500 - у Вільнюському університеті.

У Польщі з 1 липня 2024 року змінилися умови надання допомоги біженцям з України.

Зокрема, термін дії тимчасового захисту для українців продовжено до 30 вересня 2025 року.

Це рішення дасть змогу українцям продовжувати користуватися медичними послугами, отримувати сімейні і соціальні виплати, а також залишатися у колективних закладах розміщення.

Зараз ви читаєте новину «Литва скасовує безкоштовну вищу освіту для українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі