понеділок, 11 квітня 2022 06:26

Спецтема: Війна Росії проти України

До Гааги через воєнні злочини РФ звернулися вже 42 країни

До Гааги через воєнні злочини РФ звернулися вже 42 країни
Денис Малюська, міністр юстиції України. Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

У зв'язку з повномасштабною збройною агресією Росії в Україні 42 країни звернулися до Міжнародного суду в Гаазі.

Причиною стали воєнні злочини окупантів. Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі національного телемарафону.

"42 країни вже звернулися до Міжнародного суду в Гаазі. Розслідування воєнних злочинів на міжнародному рівні почалося. Звернення цих країн дало змогу спростити й прискорити процедуру для України", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії воювати проти України погодилися лише 2% резервістів - журналіст

Збирають докази злочинів російських окупантів у Бучі під Києвом експерти з усієї держави. Водночас кількість воєнних злочинів загарбників в Україні - божевільна, є складнощі з ресурсами для повного збирання.

"Проблема велика, але воєнні злочини - це пріоритет. У нас є міжнародна підтримка. На цьому тижні приїдуть експерти із Франції. Також ми ведемо переговори з іншими країнами Євросоюзу. З великою імовірністю вони також даватимуть своїх професійних експертів. І це допоможе впоратися з величезним обсягом роботи", - додає.

Малюська сказав, що зараз збирають базу для переслідування кожного російського військового окремо за скоєне й за відповідні накази. Необхідно дослідити детально намір кожного й на підставі цього притягати до кримінальної відповідальності.

"На швидкий результат у справах розслідування воєнних злочинів очікувати не варто, оскільки РФ не видаватиме своїх воєнних злочинців. Російські кати, які скоювали злочини в Гостомелі й Бучі, точно доживуть до тих днів, коли їх віддадуть правосуддю. Терміну давності щодо таких злочинів немає", - наголосив він.

У Київській області станом на 10 квітня від російської агресії загинули 1222 людини. Про це сказала генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова. "Лише на Київщині у нас 1222 загиблих. Те, що ми бачили на місцях у регіонах України, - це воєнні злочини. Злочини проти людяності", - сказала вона. Щодо російського ракетного обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську Венедіктова заявила: "Безумовно, це воєнний злочин. Це була російська ракета, від якої загинули понад 50 людей".

Зараз ви читаєте новину «До Гааги через воєнні злочини РФ звернулися вже 42 країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі