вівторок, 10 листопада 2020 11:49

"Батько всіх турків" помер від цирозу печінки

"Батько всіх турків" помер від цирозу печінки
Мустафа Кемаль / Wikipedia

10 листопада 1938-го у Стамбулі на 57-у році життя помер засновник і перший президент Турецької республіки Мустафа Кемаль Ататюрк.

Алі Риза-оглі Мустафа народився 1881 року в грецьких Салоніках у родині торгівця. 1893-го закінчив військову школу, де отримав друге ім'я Кемаль. Навчався у військовому училищі в македонському місті Бітола, після чого в Османській військовій академії у Стамбулі. 1905-го в чині капітана поїхав у Дамаск, де приєднався до таємної антимонархічної спілки офіцерів.

Революція 1908-го привела до ослаблення влади султана і запровадження в Османській імперії парламентаризму. Перша світова війна для країни завершилась капітуляцією.

Для протидії масштабній інтервенції країн Антанти, Греції та новоствореної Вірменії, 1919-го генерал Кемаль створив штаб з координації дій армійських частин і націоналістичних груп, що не підпорядкувались рішенням султанського уряду. Наступного року за його ініціативи в Анкарі скликали Великі національні збори, які сумістили законодавчу, виконавчу і судову владу в Туреччині. Їм вдалось мобілізувати війська і перемогти під проводом Кемаля країни Антанти у війні за незалежність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У соборі Святої Софії відбудеться мусульманське богослужіння

1923 року Великі національні збори проголосили Туреччину республікою і обрали Кемаля президентом. У подальшому на цей пост його обирали кожні 4 роки аж до смерті. Кемаль провів модернізацію і європеїзацію країни. Ліквідував халіфат і шаріатські суди, надавав жінкам рівні з чоловіками права, зробив країну світською, латинізував турецький алфавіт, ввів міжнародні системи часу, мір і календаря, запровадив прізвища та ліквідував релігійні, військові та станові приставки до імен.

1934-го турецький парламент надав Кемалю прізвище Ататюрк, тобто "Батько всіх тюрків", чим відзначив роль у будівництві республіки і творенні нації.

Формально Кемаль був одружений лише раз у 1923-1925 роках, не мав власних дітей, але мав 8 прийомних — 1 сина і 7 дочок, серед яких була і перша турецька жінка-пілот Сабіха Гекчен.

Напружене життя, зловживання алкоголем і паління погіршили здоров'я. 1937-го в нього діагностували цироз печінки, від якого помер у колишньому палаці османських султанів у Стамбулі. Тіло перевезли в Анкару, де попри агностичний світогляд Кемаля, провели похорон у мечеті. Після бальзамування поховали у мармуровому саркофазі в Музеї етнографії. 1953-го останки урочисто перепоховали у спеціально збудованому мавзолеї.

Зараз ви читаєте новину «"Батько всіх турків" помер від цирозу печінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі