четвер, 29 квітня 2010 00:35

"Заборонили захвати за ногу. І довелося заново вчитись"

Автор: фото: Ярослав ШОНЬ
  Марина Прищепа почала займатися дзюдо у 15 років
Марина Прищепа почала займатися дзюдо у 15 років

Дзюдоїстка 26-річна Марина Прищепа здобула бронзову нагороду чемпіонату Європи в категорії до 78 кг. Після повернення з турніру спортсменка дала інтерв"ю "ГПУ".

— Із нового року змінилися правила, — каже Марина. — Заборонили захвати за ногу. Із ними забороненими стали й мої коронні кидки й прийоми. Довелося, якщо можна так сказати, заново вчитися боротися. При цьому перша проба сил у нових умовах насторожувала. У лютому виступила на гран-прі в німецькому Дюссельдорфі та в першій же сутичці програла Пуревджаргал Лхамдегд із Монголії. Не виходило майже нічого. Тому перед чемпіонатом Європи більше налаштовувалася не на суперниць, а на власну боротьбу.

Тепер, коли в нових умовах здобули бронзу чемпіонату Європи, можна сказати, що пристосувалися до змін у правилах?

— Ще ні. Більше того, своєю боротьбою у Відні я невдоволена. Виходило далеко не все з того, що запланувала. Адаптація проходить непросто. Тренери не виводили нас на пік форми спеціально до континентальної першості. 6 травня в Тунісі буде перший етап олімпійської кваліфікації. Від того часу турніри, на яких можна буде здобувати залікові очка для потрапляння на Ігри-2012, будуть щосуботи і щонеділі.

Єдиної поразки на чемпіонаті Європи ви зазнали від майбутньої чемпіонки Абідель Жу з Угорщини. Причому програли, отримавши чотири попередження за пасивне ведення боротьби. Маєте претензії до суддів?

— Ні. Адже ті попередження також зумовлені специфікою нових правил. Тепер захват за ногу можна брати лише після того, коли суперник тебе проатакує. Я до цих обставин ще не звикла і помилялася. Обрала неправильну стратегію на сутичку. Треба було відключати ліву руку суперниці, натомість я вирішила забирати її правицю. Виходить, програла на своїх же помилках. Але нічого страшного. Перед цією сутичкою я ще погано знала Жу. Вона молода, їй лише 19, раніше ми не зустрічалися. Думаю, на наступних змаганнях впораюся з мадяркою. У неї не надто багатий технічний арсенал, через що її дії легко спрогнозувати.

Щоб заробити копійчину, пробувала і в сумо боротися

Однак випадково чемпіонками Європи не стають. Тим паче, що у фіналі Жу перемогла чинну чемпіонку світу Марінде Феркерк із Голландії.

— Мене це також здивувало. Добре, я боролася з угоркою у чвертьфіналі. Але ж надалі суперниці мали б відстежити особливості боротьби Жу.

Як у дзюдоїстів із преміальними?

— Наявність результату грошей не гарантує. Ось я вже скільки років поспіль виграю медалі, а досі не маю власної квартири. Пробувала вже навіть у сумо боротися. Спершу, звісно, було цікаво, але не заперечую, що хотіла й копійчину заробити. Та ще й не забувайте — ми постійно ризикуємо травмуватися і залишитися на узбіччі. Страхування як такого у дзюдо, на жаль, нема. Добре, що президент Федерації дзюдо України Володимир Сивкович проспонсорував важку операцію Роману Гонтюку. Але то Гонтюк, він призер двох Олімпіад. У схожій ситуації опиняються й менш титуловані дзюдоїсти. Їм доводиться лікуватися за власний кошт. А грошей найчастіше не вистачає.

1983, 28 липня — Марина Прищепа народилася в Києві

1998 — почала займатися дзюдо під керівництвом Малхазія Кіраказашвілі

2000 — виграє бронзу чемпіонату Європи серед юніорів

2004 — стає чемпіонкою Європи серед молоді

2006, 2007, 2010 — здобуває бронзу європейської першості

2009 — виграє "срібло" чемпіонатів світу та Європи

Неодружена

Зараз ви читаєте новину «"Заборонили захвати за ногу. І довелося заново вчитись"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі