пʼятниця, 21 вересня 2007 14:51

"З Моурінью досі підтримуємо контакт"

Автор: фото: reuters/Marcelo Del Pozo
  Дмитро Аленічев нині займається політикою. Він обраний на посаду сенатора від Омської області
Дмитро Аленічев нині займається політикою. Він обраний на посаду сенатора від Омської області

34-річний російський футболіст Дмитро Аленічев за два роки виграв Кубок УЄФА-2003 та Лігу чемпіонів-2004, постійно забиваючи у фінальних матчах турнірів. Виступав він тоді за "Порту", який тренував щойно звільнений із "Челсі" Жозе Моурінью. З "Порту" Аленічев повернувся до московського "Спартака". У квітні минулого року футболіст дав інтерв"ю, де розкритикував людські та професійні якості тодішнього наставника "Спартака" Олександра Старкова. Після цього Аленічев змушений був залишити клуб. Із футболом він покінчив.

Кореспондент "ГПУ" зателефонував Аленічеву до Москви.

Чому ви змінили "Порту" на "Спартак"?

— Не захотів більше мешкати в Західній Європі. І дружина також. Вона була вагітна і попросила повернутися на батьківщину. Ми і повернулися. Але з колишнім тренером Жозе Моурінью контакт підтримую. Бачилися востаннє майже три роки тому, коли "Челсі" приїжджав на матч Ліги чемпіонів із ЦСКА.

Де зберігаєте медаль переможця Ліги чемпіонів?

— У московській квартирі десь валяється. Як і більшість моїх нагород.

У 2004 році ви виграли Лігу чемпіонів. А найкращим футболістом пострадянського простору визнали Андрія Шевченка. Справедливо?

— Повністю. Андрій тоді був найкращим у Європі. Як же не визнати його вдома? Я проти Шеви грав у чемпіонаті Італії. Він навіть номер мобільного залишив. Подзвонив через кілька місяців, але Шева вже змінив координати.

Капелло мені ніколи не довіряв

В Італії ви спочатку виступали за "Рому". Але потім змінили одну з найпопулярніших італійських команд на скромну "Перуджу". Чому?

— Бо "Рому" очолив Фабіо Капелло. З невідомих причин він мені не довіряв. Ігнорував, коли визначав стартовий склад. Що залишалося робити? Тим більше, місце у збірній Росії за таких умов було під загрозою. Оформили мене в "Перуджу", але з футболістами "Роми" підтримую контакт. Колишніми — Алдаїром, Кафу. Раніше спілкувався з Тотті, але Франческо змінився у гірший бік. Пам"ятаю його як прекрасну людину. А зараз він злий як на полі, так і за його межами.

Італію залишали з жалем?

— А ви як думаєте? Там подобалося все: люди, атмосфера, кухня, клімат. Мешкав у трикімнатній квартирі в центрі Рима. Любив прогулюватися містом увечері. Коли керівництво "Роми" запропонувало переїхати у будинок за містом, відмовився. Не люблю спокійного життя, мені до вподоби його божевільний ритм.

Росія досі обговорює ваш конфлікт із наставником "Спартака" Старковим і рішення публічно про нього розповісти. Шкодуєте?

— Ні. Завжди говорив, що думав. Час усе розставив по своїх місцях — Старкова невдовзі замінили на Володимира Федотова.

Правда, що у дитинстві ви вболівали за дніпропетровський "Дніпро"?

— Точно. Мої однолітки симпатизували "Спартаку" чи київському "Динамо". Я ж підтримував "Дніпро", бо імпонувала гра Олега Протасова та Геннадія Литовченка. Пригадую, 1987 року в Москві відвідав поєдинок "Спартак" — "Дніпро". Зіграли 2:2.

Чим нині займаєтеся?

— Політичною кар"єрою. Недавно був обраний на посаду сенатора від Омської області.

1972, 20 жовтня — Дмитро Аленічев народився у місті Великі Луки Псковської області (Росія)
1991 — став гравцем московського "Локомотива"
1994 — підписав контракт зі "Спартаком"
1997 — визнаний найкращим гравцем Росії
1998 — перейшов до італійської "Роми"
2000 — почав виступати за португальський "Порту"
2003 — виграв Кубок УЄФА
2004 — став переможцем Ліги чемпіонів, повернувся до "Спартака"
2006 — завершив кар"єру
Одружений, має доньку та сина

Зараз ви читаєте новину «"З Моурінью досі підтримуємо контакт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі