вівторок, 02 березня 2010 17:57

Українські клуби на сьомому місці

Автор: фото: REUTERS/Konstantin Chernichkin
  Воротар ”Фулхема” Марк Шварцер випередив у боротьбі за м’яч півзахисника ”Шахтаря” Томаша Гюбшманна
Воротар ”Фулхема” Марк Шварцер випередив у боротьбі за м’яч півзахисника ”Шахтаря” Томаша Гюбшманна

Минулого тижня українські клуби завершили виступ у єврокубках. Донецький "Шахтар" у повторному поєдинку 1/16 фіналу Ліги Європи зіграв унічию з англійським "Фулхемом" — 1:1. У Лондоні перемогли господарі (2:1), тож за сумою двох матчів вони пройшли далі. "Шахтар" був єдиним представником України, що пробився до єврокубкового плей-офф. Київське "Динамо" закінчило міжнародні виступи у грудні, після групового турніру Ліги чемпіонів. Донецький "Металург", харківський "Металіст" та полтавська "Ворскла" фінішували в Лізі Європи ще влітку.

З одного боку, європейські здобутки вітчизняних футбольних клубів цього сезону скромніші, ніж попереднього — торік у 1/8 фіналу Кубка УЄФА ми мали три українські команди. З іншого, завдяки нічиїй "Шахтаря" з "Фулхемом" Україна зуміла обігнати Румунію у загальній таблиці коефіцієнтів УЄФА й тепер посідає у ній сьоме місце. Щоправда, нас можуть обійти португальці, які зберігають у єврокубках трьох представників. Але принципово це неважливо: що сьома, що дев"ята позиція дають однакове представництво команд у Європі — п"ять. Дві з них у Лізі чемпіонів (чемпіон — напряму до групового турніру, віце-чемпіон до кваліфікації "Шляху найсильніших"), три — в Лізі Європи.

Аби мати три команди у Лізі чемпіонів, дві з яких одразу потрапляють до групового турніру, треба бути шостим. Цю позицію посідає Росія. Сусіди в сезоні поки набрали на 0,3 очка менше, ніж Україна, зате єврокубковий сезон у них продовжують іще дві команди. За підсумками останніх п"яти років Україна відстає від Росії на 3,575 бала. Треба також уточнити, що цьогоріч визначається єврокубкове представництво країн не на наступний, а на сезон 2011/12.

— Чи могли наші команди виступити краще?

За підсумками сезону нас можуть обійти португальці

— "Шахтар" досить винахідливо почав матч із "Фулхемом", — каже "ГПУ" колишній гравець донецького клубу Віктор Грачов, 53 роки. — Команда задіювала фланги і швидко звідти переводила м"яч, що створювало небезпеку в штрафному майданчику суперника. Але річ у тім, що "Фулхем" звичний до темпових матчів — їх достатньо в Англії. Організована оборона гостей виявилася вищою за атакувальний потенціал "Шахтаря", який базується виключно на імпровізації бразильців. Не вистачило команді й форварда-забивала. "Фулхем" мав перевагу в ігровій практиці. Крім того, на відміну від "Тоттенхема" торік, цей лондонський клуб завдяки міцним позиціям у внутрішньому чемпіонаті не ігнорував євротурнір.

"Динамо" з новим тренером зробило все що могло в непростій групі, поступившись командам — фаворитам турніру. Прохід "Рубіна" до Ліги Європи — збіг обставин, неймовірна перемога казанців на "Ноу Камп". "Ворсклі" за поразку від "Бенфіки" теж не дорікнеш. А "Металіст" і донецький "Металург" мали вкласти більше і проходити австрійські "Штурм" та "Аустрію".

Зараз ви читаєте новину «Українські клуби на сьомому місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі