вівторок, 18 жовтня 2011 00:15

Українські фехтувальниці здобули "срібло" чемпіонату світу

Автор: фото: REUTERS/Tony Gentile
  Українка Ольга Харлан (ліворуч) атакує Софію Велику з Росії у фіналі командного чемпіонату світу
Українка Ольга Харлан (ліворуч) атакує Софію Велику з Росії у фіналі командного чемпіонату світу

Минулої неділі в італійській Катанії завершився чемпіонат світу з фехтування. Збірна України здобула дві медалі. Їх виграли шаблістки. 21-річна Ольга Харлан взяла "бронзу" в індивідуальній першості, а згодом вона разом з Оленою Хомровою, Галиною Пундик і Ольгою Жовнір вибороли "срібло" в командних змаганнях. В обох випадках на шляху до вершини наших дівчат зупинили росіянки.

Українським шаблісткам не вдалося повернути собі звання найсильнішої команди світу. Олімпійські чемпіонки Пекіна-2008 і володарки "золота" чемпіонату світу-2009, зберігши бойовий склад, знову задовольнялися "сріблом" світової першості. Але й такий результат жіночої збірної на тлі повного провалу інших наших фехтувальників в Італії непоганий.

Шлях українських шаблісток до фіналу вийшов досить простим. У суботу вони стартували на чемпіонаті світу матчем 1/4 фіналу проти збірної Польщі, у якої є безсумнівний лідер — Александра Соха. Але інші фехтувальниці — Ірена Вічковска, Богна Йожвяк і Катажина Кеджіора — спортсменки середнього рівня. Сенсації не сталося. Після першого кола поєдинків Харлан, Хомрова і Пундик повели 15:7. Після другого відрив українок збільшився до 14 очок – 30:16. Українська команда виграла — 45:36.

Зате несподівано завершився другий чвертьфінальний поєдинок, в якому визначалися суперниці наших шаблісток. Перемогу над фіналістками Ігор-2008, китаянками, здобули фехтувальниці з Азербайджану — 45:43. Як наслідок, українська збірна легко пробилася у фінал. Успіх в 1/2-й з рахунком 45:25 дозволив Харлан і компанії зробити спробу взяти реванш у росіянок за невдачі в минулих протистояннях. Крім того, Росія 2010 року відібрала в українок звання найсильніших шаблісток світу, розгромивши їх у вирішальній зустрічі паризького чемпіонату — 45:33. До того ж провідна фехтувальниця російської команди Софія Велика в Катанії переграла в "одиночці" і Пундик в 1/16 фіналу (15:10), і Харлан у півфіналі (15:7), а потім здобула "золото".

Фінальний поєдинок розпочався для України добре. Харлан виграла в Юлії Гаврилової — 5:2. З таким же рахунком Хомрова здолала Велику. Підвела нашу збірну Пундик. Спочатку українка поступилася Катерині Дяченко — 5:7. Потім була розбита Великою — 1:7. Наша збірна опинилася в ролі наздоганяючої — 26:30. Вихід на доріжку Хомрової та Жовнір, яка замінила Пундик, суттєво на розподіл сил не вплинув. Заключна партія між Харлан та Великою починалася за п'ятиочкової переваги Росії — 40:35. Чемпіонка Європи двох останніх років, Харлан сходу завдала чотири уколи поспіль — 39:40. Однак Велика, яка теж має два континентальних титули, підтвердила закономірність свого тріумфу в індивідуальних змаганнях в Італії. Вона теж набрала чотири очки поспіль. Росія перемогла — 45:43.

Зараз ви читаєте новину «Українські фехтувальниці здобули "срібло" чемпіонату світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі