пʼятниця, 20 липня 2018 05:41

У футболі закінчилася епоха одного гравця

Автор: REUTERS
  Уболівальники зустрічають чемпіонів світу збірну Франції 16 липня на Єлисейських полях у Парижі
Уболівальники зустрічають чемпіонів світу збірну Франції 16 липня на Єлисейських полях у Парижі

У неділю закінчився 21-й розіграш Кубка світу з футболу. Переможцем вдруге в історії стала збірна Франції. Це 12-й виграш європейської команди. Південноамериканці мають дев'ять перемог.

— Найперший висновок після завершення Кубка світу — домінування європейських збірних триває. Чотири останні турніри виграли саме європейці, — каже колишній нападаючий донецького "Шахтаря" 61-річний Віктор Грачов. — Цього разу латиноамериканців не було навіть у півфіналі. Я вже не кажу про африканців. Десь після Кубка світу-90 в Італії розпочалися розмови про те, як швидко прогресує африканський футбол. Мовляв, Африці треба більше місць. І що ми зараз маємо? Жодна африканська збірна не вийшла із групи. Найкраща азійська — збірна Японії — дійшла лише до 1/8 фіналу. За логікою тепер Європа заслуговує на додаткові місця.

Схоже, закінчилася ера короткого пасу, який довела до досконалості збірна Іспанії. Іспанці як забрали м'яч у росіян, так і не повертали його до кінця додаткового часу. А що в підсумку? Нічия й вихід Росії в серії пенальті. Інша річ, що в Іспанії так і не згаснув конфлікт у збірній після звільнення тренера Хулена Лопетегі (підписав контракт з "Реалом" за кілька днів до старту Кубка світу, за що його відправили у відставку. — ГПУ). Якщо немає пристойного морального клімату — годі мріяти про успіхи. Однак відступ Іспанії — тимчасовий. Якщо в Європі домінують іспанські клуби, то рано чи пізно виграє й збірна.

Зараз настав час вертикального футболу — м'яч часто доставляють повітрям, команди виходять із оборони максимум у два-три швидкі паси.

Так грають Бельгія, Франція й Хорватія. До того ж Хорватія суттєво відстає від бельгійців із французами. Франція — найбільш дисциплінована команда першості. Дешам міг грати з позиції сили з будь-якою збірною. Але, коли треба, не гребував грати від оборони. Так було з Аргентиною, Бельгією й Хорватією. Коли треба було притиснути Уругвай, Франція легко зробила це. Бельгії не вистачило повноти складу. У вирішальний момент півфіналу з французами випали Дембеле й Шадлі.

Передумова успіху на Кубку світу — добір дуже якісних виконавців плюс талант тренера. Тренер обирає ефективну тактику й твердо визначає основний склад. Брак будь-якого компоненту призводить до провалу. Яскравий приклад — Бразилія. Країна має гравців на п'ять рівноцінних команд. Однак у вирішальний момент щось заважає.Тренер не вгадує з тактикою, запасні починають ремствувати, основний склад — розмитий. Те саме, але більшою мірою стосується й Аргентини.

Закінчилася епоха одного гравця. Пеле виграв для Бразилії три Кубки світу — 1958, 1962 і 1970 ро­ків. Марадона для Аргентини один — 1986-го. А Мессі вже не виграв жодного. Те саме Роналду. Якщо немає рівноцінної основи, класу виконавців і хтось випадає — ніяка зірка не врятує.

З'явилися нарешті претенденти на місця Мессі й Роналду, час яких минає. Зазвичай такі гравці народжуються раз на 20–30 років. Перший претендент — 19-річний француз Кілліан Мбаппе. Реактивний гравець, технічний, думаючий. Майбутній володар "Золотого м'яча". Інший претендент — бельгієць Еден Азар, 27 років. На цьому Кубку світу Азар був навіть кращий за Мессі. Однак йому треба змінити клуб і отримати новий виклик.

Кубок світу-2018

Переможець — Франція

Фіналіст — Хорватія

Півфіналісти — Англія, Бельгія

Чвертьфіналісти — Уругвай, Бразилія, Швеція, Росія

Зараз ви читаєте новину «У футболі закінчилася епоха одного гравця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі