середа, 23 серпня 2006 19:23

"Тігіпко продав мене за півтора мільйона марок"

Автор: фото: reuters
  Віктор Скрипник став чемпіоном Німеччини у 35 років. І одразу завершив ігрову кар’єру
Віктор Скрипник став чемпіоном Німеччини у 35 років. І одразу завершив ігрову кар’єру

Колишньому гравцеві збірної України Вікторові Скрипнику 36 років. Останні десять він живе у Німеччині. Заробляє на життя тренуванням юнацької команди бременського "Вердера". Але впевнений, що повернеться до України.

Німеччина вже пережила Кубок світу? — запитую Скрипника, подзвонивши до його бременської оселі.

— Так. Зараз німці переключилися на місцевий чемпіонат та Лігу чемпіонів. А відразу після закінчення Мундіалю його подих ще відчувався. Продавали все, що можна було: траву з газонів, м"ячі, бутси. Продали і костюм Юргена Клінсманна (колишній головний тренер збірної Німеччини. — "ГПУ"), в якому той був на одному з матчів. Заплатили за костюм 600 євро.

Самі нічого не придбали?

— А навіщо? У мене є колекція футболок, зібрана ще з тих часів, коли сам грав. Шевченко дарував свою форму, Ребров, Лужний, коли виступав за "Арсенал".

Німці розчарувалися, що Клінсманн залишає збірну?

— Вони були до цього готові. Розуміли, що під таким пресом жоден тренер довго працювати не зможе. До того ж сім"я в Юргена постійно проживає в США, розриватися між двома країнами він не хотів. Йому важливо було піти на піку слави: він створив команду, яка подобалася своїм атакуючим футболом.

А що в Німеччині пишуть про збірну України?

— Нічого. Німців турбує тільки своя збірна. Їм є за ким стежити і за кого уболівати. А те, що Україна успішно виступила на Кубку світу, розуміє кожен.

Які шанси у нашої команди потрапити до фінальної частини наступного чемпіонату Європи?

— У відбірній групі три фаворити — Італія, Франція і наша збірна. Одна з цих команд неодмінно провалить кваліфікаційний турнір. Усі злетіли на Мундіалі, а після злетів настають падіння.

Де ви провели відпустку?

— Їздив на батьківщину. Відвідую рідні місця двічі на рік — взимку та влітку, гостюю в батьків та брата три тижні. Навіть на футбол сходив: "Дніпро"—"Ворскла". Нічого, сподобалося.

Сиділи у віп-ложі?

— Ні, на трибуні серед уболівальників. Кучеревський був поруч, Валєра Городов. Говорив із ними за життя. Із Протасовим не зустрівся, не до мене зараз головному тренерові "Дніпра".

За українським чемпіонатом стежите?

— Так, у мене вдома є супутникове телебачення. Коли маю час, переглядаю поєдинки "Динамо", "Шахтаря". Гірники зараз не ті, багато іноземців. Славнозвісний дух "Шахтаря", з яким я стикався гравцем, давно вивітрився. Добре, що "Динамо" з поверненням Реброва та Ващука налагоджує колишній стиль гри.

У чемпіонаті Німеччини виступає наш Андрій Воронін. З основного складу "Баєра" він випав. Вороніну варто змінити чемпіонат?

— Не думаю. У Німеччині його давно вважають своїм, він знає мову і місцевий менталітет. Як у Андрія може скластися в іншій країні — невідомо. Проблема у Вороніна одна — тренер йому не довіряє. У мене теж таке було, коли "Вердер" очолював Фелікс Магат. Він зараз "Баварію" тренує. Дуже закрита людина. Ні з гравцями не спілкувався, ні з технічним персоналом. "З пташкою у голові" — про таких людей у Німеччині кажуть.

Вашим першим німецьким тренером був Бернд Штанге.

— Так, він працював у "Дніпрі" десять років тому. Штанге порекомендував мене Діксі Дернеру, який тоді тренував "Вердер". А "Дніпро" розвалювався на очах. Корпорація "Інтергаз" від команди відмовилася, зарплату не платили. Новий господар команди Сергій Тігіпко продав мене до "Вердера" за півтора мільйона марок.

Проблема у Вороніна одна — тренер йому не довіряє

Спочатку було дуже важко. Нова країна, мови не знаю, без сім"ї жив три місяці, бо донька саме народилася.

Зараз вас уже можна назвати німцем?

— Ні, звичайно. Я в цій країні іноземець, заробляю гроші й забезпечую своїй родині нормальне життя. Син у дев"ятий клас перейшов, донька — у п"ятий. Ходять до німецької школи. Але вдома спілкуємося тільки російською.

Дружина працює?

— Ні. У футболістів, навіть колишніх, дружини вдома сидять. Ліана дітьми займається.

На поле не тягне?

— Ну, інколи бігаю з приятелями. Форму не втратив. Недавно навіть у другій бундеслізі (аналог української першої ліги. — "ГПУ") пропонували грати. Відмовився. Мені з юнаками у "Вердері" цікавіше працювати. Йдемо на третьому місці у місцевому чемпіонаті.

Нинішня робота — надовго?

— Контракт закінчується через рік. Після цього повернуся до України назавжди. До батьків, брата, родичів дружини.

1969, 19 листопада — народився в Новомосковську Дніпропетровської області
1989 — гравець запорізького "Металурга"
1994 — перейшов до дніпропетровського "Дніпра"
1995, 1996 — бронзовий призер чемпіонату України
1996 — перейшов до німецького "Вердера"
1999, 2004 — володар Кубка Німеччини
2004 — став чемпіоном Німеччини, закінчив ігрову кар"єру, почав працювати тренером юнацької команди "Вердера"
Зіграв 25 матчів за національну команду України, забив 2 голи. Одружений, має сина та доньку.

Зараз ви читаєте новину «"Тігіпко продав мене за півтора мільйона марок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі