вівторок, 05 січня 2016 05:00

"Наступна робота Моуріньйо покаже: закінчився він як тренер чи ні"

Автор: REUTERS
  Жозе Моуріньйо виграв з ”Челсі” титул чемпіона Англії 2014/15. Влітку підписав новий контракт до закінчення сезону 2018/19. Звільнений з посади головного тренера 17 грудня минулого року
Жозе Моуріньйо виграв з ”Челсі” титул чемпіона Англії 2014/15. Влітку підписав новий контракт до закінчення сезону 2018/19. Звільнений з посади головного тренера 17 грудня минулого року

Наприкінці 2015-го стало відомо про зміни тренерів у провідних європейських футбольних клубах. Їх логіку, а також перспективи ­команд з новими наставниками "ГПУ" пояснює футбольний експерт 54-річний Олег ­Федорчук.

17 грудня "Челсі" звільнив Жозе Моуріньйо. Це було очікувано для вас?

— Ні. Думав, що власник клубу Роман Абрамович триматиме португальця до останнього. Захоче зіграти на самолюбстві тренера. Але сталося те, що сталося. Очевидно, проти тренера пішла група гравців. Тому Абрамовичу легше було змінити Моуріньйо. Купити півскладу в розпал сезону нереально.

Який головний прорахунок португальця?

— Перший: не вгадав із Дієго Костою. Це достатньо обмежений форвард — не Дрогба, Ібрагімович, Ето'О, Бензема, які були у Моуріньйо в попередніх клубах. Та ще й достатньо травматичний. Другий: за всієї поваги до португальця, його тактика — проста. Гра від захисту, інтенсивно, з мінімальною долею імпровізації. Зверніть увагу, хто в "Челсі" підняв бунт — Фабрегас, Азар. Люди, які творять на полі. Очевидно, далі вони не готові були йти з португальцем і грати тими ж методами. Можливо, вважали, що Моуріньйо перешкоджає їхньому зростанню.

І, нарешті, основне. Минулий сезон був надважкий. Тренер витиснув максимум із гравців. Серйозної трансферної кампанії влітку не провели. Команда не мала звідки брати ресурси для нового сезону.

Яка головна небезпека нині для Моуріньйо?

— Є підозри, що він згорів емоційно. Постійно працює на максимальному надриві, за­циклює все на собі. Чому так довго протримався Ферґюсон? Бо багато повноважень віддавав помічникам. Португалець контролює все сам. А можливості людського організму не безмежні.

Так, Моуріньйо — тренер досвідчений. Але досвід не може замінити енергетику. Я завжди говорив своїм гравцям: хто кращий буде в сексі? 70-річний дідуган, із досвідом, але уже без належної віддачі чи енергійний студент-початківець? Відповідь очевидна.

Це означає, що португалець візьме паузу й не працюватиме цього сезону?

— Думаю, так і буде. На мій погляд, його наступним клубом стане "Манчестер Юнайтед". І робота з колишньою командою Алекса Ферґюсона дасть відповідь: закінчився Моу­ріньйо як тренер чи ні. А до літа з хлопцями попрацює Раян Гіггз. В останніх матчах ван Гаала було помітно, що саме валлієць керує командою.

У "Челсі" нинішній наставник Гус Хіддінк — також на півроку?

— Очевидно. Тренувати повноцінно він не буде. Заспокоїть колектив, налагодить атмосферу. Для того Абрамович його й узяв. А з командою "працюватимуть" лідери — Террі, Іванович. Думаю, "Челсі" здатен фінішувати в середині таблиці. А от у Лізі чемпіонів навряд чи готовий пройти французький "Парі Сен-Жермен" у 1/8 фіналу.

Чому "Манчестер Юнайтед" зіштовхнувся із тренерською проблемою?

— Луї ван Гаал захотів перекроїти практично весь склад. Довести, що голи забиватимуть завдяки його тактиці, а не гравцям. На різних позиціях пробував лідера команди Руні. Час показав, що формувати команду голландець нині не може. Думаю, він заплутався. Тренер авторитарний, хотів вести свою лінію до кінця. Але коли результатів не було, пішов на поступки футболістам. Проте це нічого не дало.

Нинішній сезон, очевидно, стане останнім для Мануеля Пеллегріні у "Манчестер Сіті" . Що йому не вдається?

— Збалансувати команду. Бачу серйозний потенціал в атаці. Але оборона шкутильгає. Наприклад, Яя Туре не хоче захищатися. Саме тому ­команді поки що не вдається досягти серйозного успіху в Лізі чемпіонів.

Пишуть, що влітку Пеллегріні очолить "­Челсі". Це логічно?

— Ні. Але пояснюється просто: іменитих фахівців нині значно менше, ніж топ-клубів. Абрамович не дозволить собі взяти маловідомого тренера. У чилійця є ім'я. Тому він може прийти на заміну Хіддінку. Але, як на мене, найкращим варіантом для "Челсі" був би нинішній наставник іспанського "Атлетико" Дієго Сімеоне.

Ніхто не сумнівається: з нового сезону в "Манчестер Сіті" працюватиме Хосеп Гвардіола. Що він може дати команді?

— Новий поштовх. У команді добрані гравці, які цілком підходять для іспанського тренера. Технічні, люблять контролювати м'яч.

Чому Гвардіола залишає німецьку "Баварію", що пропонує йому 20 мільйонів євро за сезон?

— Тому що "Манчестер Сіті" дає 25, — сміється. — Якщо серйозно, нині кожен тренер, що себе поважає, мусить попрацювати в найсильнішому чемпіонаті — англійському. А Гвардіола свого часу залишив рідну "Барселону". Який сенс йому пересиджувати в "Баварії", де він усе всім довів.

Із мюнхенським клубом він не виграв Лігу чемпіонів.

— Не показник. Головний індикатор класу тренера — уміння довести свій клас на тривалій дистанції, впродовж чемпіонату. Шукати вихід із кризи, готуватися до матчів з командами різного класу. Ліга чемпіонів — турнір сильний, але там велику роль має випадок. 2008-го до фіналу дійшов "Челсі" з ізраїльським тренером Авраамом Грантом. Міг виграти його, але Террі послизнувся під час вирішального пенальті. І що, Грант став після цього топ-тренером? Та ніхто більше й не чув про нього.

У новому сезоні "Баварію" очолить італієць Карло Анчелотті. Які перспективи отримає клуб?

— Це тренер, який не має визначеного стилю. У Моуріньйо, Гвардіоли та Бенітеса він є. Анчелотті — людина, що вміє пристосовуватися до обставин. Цим він сильний. Гравці італійця ­люблять.

Думаю, "Баварія" нагадуватиме "Мілан" 2002–2005 років, коли там був Анчелотті. Може знайти кілька цікавих тактичних рішень. Але треба знати, кого з футболістів "замовить" тренер і хто саме переїде до Мюнхена.

"Реал" теж постане перед необхідністю змінити тренера?

— Якщо не буде надзвичайних обставин, це станеться влітку. Запрошення Бенітеса було помилкою. "Реал" завжди позиціонував себе як клуб, що пропонує видовищний футбол. ­Капелло міг виграти чемпіонат, а його звільняли за гру від оборони. А тепер скажіть — коли ­команди Бенітеса діяти яскраво? У нього превалює тактика.

Проблема в тому, що тренера запрошував особисто президент клубу Перес. Хоча гравці були проти. І зараз визнати помилку для керманича клубу, звільнивши фахівця за півроку, нелегко.

Кого б назвали найкращим у світі в цій професії?

— Їх двоє. Гвардіолу я уже згадував. Другий — Луїс Енріке, тренер "Барселони". Восени на два місяці через травму в нього випав Мессі. На результатах команди це не позначилося. "Реал" у виїзному матчі розірвали 4:0 фактично без участі аргентинця. Хотілося, аби ці двоє фахівців вивели свої команди на фінальний матч Ліги чемпіонів. Ще симпатизую Юргену Клоппу. Але у його "Ліверпуля" нині слабкий склад. Щонайбільше — можуть претендувати на четверте-п'яте місце.

Зараз ви читаєте новину «"Наступна робота Моуріньйо покаже: закінчився він як тренер чи ні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі