понеділок, 08 вересня 2008 17:27

Шевченко забив переможний м"яч

Автор: фото: Євген КРАВС
  Андрій Шевченко (праворуч) приймає вітання з переможним голом від Артема Мілевського
Андрій Шевченко (праворуч) приймає вітання з переможним голом від Артема Мілевського

Футбольна збірна України виграла стартовий матч кваліфікаційного турніру Кубка світу-2010. Минулої суботи на львівському стадіоні "Україна" підопічні Олексія Михайличенка перемогли національну команду Білорусі — 1:0. Єдиний гол із пенальті забив Андрій Шевченко.

За три години до гри біля Стрийського автовокзалу у Львові б"ються українські та білоруські фани. З обох сторін бере участь майже по 150 осіб. Втручається "Беркут". Гостей супроводжують на стадіон, а українців — у райвідділи міліції. У центрі міста кілька десятків фанатів збірної України нападають на білоруса, забирають у нього національний прапор і топчуться по ньому.

За кількасот метрів до стадіону російськомовний хлопець років 18-ти вириває прапор із рук ще одного білоруса, який виставив його із вікна таксі. Львів"янин середнього віку вимагає повернути прапор його власникові. Хлопець повертає, але йде розбиратися із чоловіком. Отримує удар у зуби, падає та заспокоюється.

Ще за сотню метрів стоїть група білорусів і українців. Спільно скандують: "Бєларусь і Україна — гей, гей", "Живи, Україно! Жівє, Бєларусь!", і нецензурно висловлюються на адресу московського "Спартака".

Білорусів прибуло до Львова до тисячі чоловік. Найпопулярніші футболки — із прізвищами Глєб і Бялькевіч. Багато хто із приїжджих ще до матчу ледве стоїть на ногах.

За годину до початку гри квиток можна купити в касі без черг. Ціна у найдешевші сектори — 50 грн. Вони заповнюються вщерть. Натомість у дорожчих залишається приблизно 5 тис. вільних місць.

Гостям віддали другий сектор. Ще кілька білоруських прапорів помітно в дев"ятому секторі — разом з українськими. Там вивісили плакат "Разам!" посередині між опозиційним біло-червоно-білим прапором і синьо-жовтим.

Оголошують склади команд. Трибуни найгучніше вітають Тимощука. Прізвище Мілевського викликає незадоволений гул у білоруському секторі — Артем народився та виріс у Мінську, до Києва перебрався в 16 років і потім прийняв українське громадянство.

Майже весь матч на трибунах веселіше, ніж на полі. Посеред першого тайму весь стадіон піднімається та виконує гімн України.

У центрі поля краще виглядають білоруси. Олександр Глєб раз-по-раз "накручує" двох-трьох українців. Наші грають без фантазії: прохід по флангу — навіс. Наприкінці першого тайму трибуни починають невдоволено посвистувати. Після чергової неточної передачі кілька десятків чоловік починають скандувати "Алієв".

Тимощук незадоволений діями партнерів, кричить на них.

— Толик, дай їм прочуханки, — гукає сусід по трибуні.

Через 20 с капітан заробляє жовту картку, в"їхавши в ногу супернику.

У другому таймі українцям знов мало що вдається. У середині тайму гучний свист, скандування: "Ганьба!"

На 75 хв. на поле виходить Андрій Шевченко.

Найреальніший момент втрачає Алієв — із вигідної позиції пробиває у воротаря. Шевченко б"є зі штрафного, але м"яч від стінки йде на кутовий.

На останній компенсованій хвилині суддя призначає пенальті за гру рукою Чухлєя. Одинадцятиметровий виконує Шевченко. Трибуни пробачають українцям невиразну гру. До ранку в місті Лева чути сигнали машин і слова гімну: "Ще нам браття-українці усміхнеться доля".

Найгіршим гравцем був Михайличенко

— Враження загалом погані, — каже спеціаліст з інформаційних технологій киянин Юрій Коваль, 34 роки. — Найгіршим гравцем визнаю Михайличенка. Він не вгадав зі складом. Алієва треба було випускати зі старту, а Шевченка — хоча б на весь другий тайм. А головне — в команди не було бойового настрою. Тренер не налаштував команду психологічно.

— Мене розчарувала гра збірної, — говорить 67-річний Ігор Кульчицький, колишній футболіст львівських "Карпат". — У товариському поєдинку із поляками виглядали краще. Білоруси переграли наших, особливо в центрі поля. В українців м"яч не тримався, багато помилок при передачах, не було гострих флангових атак. На своєму полі грати без азарту й бажання — не припустимо.



Футбол. Кубок світу-2010. Відбірний турнір


1 тур

Україна — Білорусь — 1:0 (0:0).

6 вересня. Львів. Стадіон "Україна". 22 тис. глядачів (розрахований на 28051).

Суддя: Н. Ріццолі (Італія)

Україна: Пятов, Ярмаш, Русол, Михалик, Шевчук, Тимощук, Калініченко (Алієв, 46) Назаренко, Кравченко, Воронін (Селезньов, 58), Мілевський (Шевченко, 75). Тренер: Олексій Михайличенко

Білорусь: Жевнов, Омелянчук, Коритько (Чухлей, 68), Кульчій, Філіпенко, Путило (Павлов, 80), Верховцев, Страханович. Кутузов, О. Глєб, Булига (В. Глєб, 72). Тренер: Б. Штанге (Німеччина)

Гол: Шевченко (90+3, із пенальті)

Попередження: Коритько (7), Кутузов (28), Тимощук (44), Кульчій (88).

Андорра — Англія — 0:2

Хорватія — Казахстан — 3:0


2 тур

10 вересня (середа)

Казахстан — Україна (19.00, ТРК "Україна")

Хорватія — Англія

Андорра — Білорусь

Зараз ви читаєте новину «Шевченко забив переможний м"яч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі