середа, 04 листопада 2009 18:25

Сергій Стаховський відправив Сафіна на пенсію

Перемога українського тенісиста Сергія Стаховського на тенісному турнірі в Санкт-Петербурзі не викликала великого міжнародного резонансу. Таких турнірів у сезоні кілька десятків. Час від часу гору в них беруть далеко не перші гравці світового рейтингу. Така перемога зовсім не свідчить про те, що наш тенісист, який живе і тренується в словацькій Братиславі, увійшов чи може увійти до світової еліти.

Набагато вагомішим за перший приз турніру став виграш Стаховського в півфіналі. Там українець подолав колишню першу ракетку світу росіянина Марата Сафіна. І цим, за словами московської преси, "відправив Сафіна на пенсію". На відміну від українця, росіянин свого часу був значною фігурою у світовому тенісі. Його останній матч у професійній кар"єрі назавжди залишиться в історії цього виду спорту. І саме цим, а не перемогою в турнірі, запам"ятається в тенісному світі Сергій Стаховський.

Стверджувати так спонукає приклад німецького тенісиста Бенджаміна Беккера. Він теж виграв цього року один із численних турнірів Асоціації тенісистів-професіоналів, але знають його в тенісному світі зовсім не завдяки цьому. Ім"я Бена Беккера стало відомим після того, як він виграв останній матч у професійній біографії великого американця Андре Агассі, після чого той завершив кар"єру.

Змагатися в тенісі з росіянами нам довго буде не по силах

На щось більше, ніж сенсаційно обіграти фаворита гравці рівня Бена Беккера та Сергія Стаховського нездатні за визначенням. Тенісна субординація досить жорстка. Аби потрапити на верхівку рейтингу, слід перемогти в десятках таких турнірів, який виграв Стаховський. Але і така перемога є для вітчизняного тенісу неабияким досягненням. Із сестрами Бондаренками переможець турніру в Санкт-Петербурзі самотужки підтримує престиж українського тенісу, даючи надію на те, що колись у нас відродиться потужна тенісна школа, яка в радянські часи регулярно постачала гравців до не найслабшої у світі збірної СРСР.

Ще кілька подібних перемог, і теніс можна було б повертати на телевізійні екрани України хоча б у програми спеціалізованих каналів. Аби відродити масовий інтерес до занять цим видом спорту, не лише в середовищі бізнесменів-аматорів, а й серед дітей. Так, як це відбувається в Росії, де на заміну колишнім чемпіонам приходять десятки перспективних гравців.

Змагатися із росіянами в тенісі нам ще довго буде не по силах. Хіба що перемагати подекуди їхніх зірок, викликаючи неабияке пожвавлення російської тенісної публіки. Чомусь упевнений, що потрібні висновки із сенсаційної поразки Марата Сафіна від Сергія Стаховського зроблять на батьківщині переможеного, а не навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Стаховський відправив Сафіна на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі