пʼятниця, 08 квітня 2011 06:30

"Шахтар" провалився у Барселоні

Автор: фото: REUTERS/Albert Gea
  Правий захисник ”Барселони” Дані Алвеш забиває другий гол у ворота ”Шахтаря”
Правий захисник ”Барселони” Дані Алвеш забиває другий гол у ворота ”Шахтаря”

Донецький "Шахтар" позбавив себе шансів зіграти у півфіналі Ліги чемпіонів. У першому чвертьфінальному поєдинку турніру чемпіон України поступився на виїзді іспанській "Барселоні" — 1:5. Які причини поразки донецької команди?

1. Невихід на зимовий трансферний ринок

Мірча Луческу занадто переоцінив успішний виступ команди в осінній частині сезону. Він проігнорував посередній клас суперників та недостатню мотивацію "Арсенала" на донецький поєдинок. Вийшло так, що "Шахтар" зовні упевнено виграв групу, а румунський фахівець закрив очі на очевидні проблеми своєї команди, відмовившись взимку вийти на трансферний ринок та посилити опорну зону і позицію лівого захисника. Це найбільш проблемні місця, а матч на "Ноу Камп" підтвердив відсутність альтернативних рішень щодо центральних захисників. Кількісний склад виглядає переконливо — Чигринський, Ракицький, Іщенко, Чижов, Кривцов, Леонардо, якого віддали в оренду. Насправді виявилося, що за відсутності Чигринського або Ракицького ця зона у донеччан просто "тріщить". Можна виправдати Кривцова — він не так давно у команді. Але чому у Луческу не прогресують Іщенко та Чижов, які перебралися до Донецька кілька років тому?

2. Нереалізація моментів

Завдяки не кращій формі гравців "Барселони" та відсутності ключового захисника Пуйоля український клуб мав достатньо моментів для взяття воріт. Але не реалізував їх. Це питання індивідуальної майстерності та концентрації уваги у вирішальні моменти протистояння супернику найвищого світового класу. Незрозумілий вибір форвардів — чим Луїс Адріано кращий за Едуардо, який має досвід гри за "Арсенал" та значно охайніше ставиться до кожного ігрового епізоду?

3. Невміння тримати удар

"Шахтар" мав зіграти або настільки розкуто, розуміючи, що втрачати нічого, або навпаки — затремтіти перед суперником. Трапився другий варіант: якщо "Барселона" абсолютно стійко перенесла пропущений гол, то "Шахтар" в останні 30 хв. розвалився.

Висновок:

Луческу так і не зміг домогтися від команди збалансованого футболу, за якого дійсно талановиті бразильські "атакери" — Вілліан та Дуґлас Коста могли б принести найбільшу користь. Команді пощастило з жеребом на всіх змагальних стадіях — та ж "Рома" переживає перехідний період і зосередилася на внутрішній першості. А проти дійсно сильного суперника "Шахтар" зніяковів. Вихід до чвертьфіналу — реальний успіх. Але амбіційна команда, якою позиціонує себе український чемпіон, не має програвати з таким рахунком взагалі. Зустріч із "Барселоною" дала шанс "Шахтареві"  оцінити свої істинні сьогоднішні можливості. Перевірку донецький клуб не пройшов.

Футбол. Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу

Перші матчі

"Барселона" (Іспанія) — "Шахтар" (Донецьк, Україна) — 5:1 (2:0)

6 квітня. Барселона. Стадіон "Ноу Камп". 86 тис. 518 глядачів (розрахований на 99 тис. 354). +20°С.

Суддя: Крейґ Томпсон (Шотландія).

"Барселона": Вальдес, Дані Алвеш, Піке, Бускетс, Адріано (Максвелл, 77), Маскерано, Кейта, Хаві-к, Іньєста (Афеллай, 90), Мессі, Вілья (Педро, 70). Тренер: Хосеп Ґвардіола

"Шахтар": П'ятов, Срна-к, Іщенко, Ракицький, Рац, Гюбшманн (Едуардо, 82), Мхітарян, Жадсон (Фернандіньйо, 70), Вілліан (Алекс Тейшейра, 75), Дуґлас Коста, Луїс Адріано. Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

Голи: Іньєста (2), Дані Алвеш (34), Піке (53), Ракицький (60), Кейта (61), Хаві (86).

Попередження: Рац (51), Іньєста (59), Ракицький (66).

"Челсі" (Лондон, Англія) — "Манчестер Юнайтед" (Англія) — 0:1

"Інтер" (Мілан, Італія) — "Шальке" (Ґельзенкірхен, Німеччина) — 2:5

"Реал" (Мадрид, Іспанія) — "Тоттенхем" (Лондон, Англія) — 4:0

Повторні матчі

12 квітня (вівторок)

"Шахтар" — "Барселона"

"Манчестер Юнайтед" — "Челсі"

13 квітня (середа)

"Тоттенхем" — "Реал"

"Шальке" — "Інтер"

 

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" провалився у Барселоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі