четвер, 19 листопада 2020 06:50

"Шахтар" може і пройти далі в Лізі чемпіонів, і "вилетіти" з єврокубків

 

У Лізі чемпіонів та Лізі Європи зіграно половину матчів групового турніру. Виступають три українські команди — "Шахтар", "Динамо" та "Зоря". Експерти оцінили їхні поточні результати.

— Робити ґрунтовний аналіз у нинішній ситуації — абсурд, — каже колишній форвард "Шахтаря" Віктор Грачов, 64 роки. Говоримо про його ­команду. — Хто міг би подумати, що перед матчем із "Реалом" половина складу вилетить через коронавірус? А друга половина візьме й переможе Королівський клуб? Або коли "основа" одужає, то "гірники" з тріском програють вдома "Боруссії". І це її перед початком турніру разом із "Шахтарем" називали аутсайдером.

Загалом у групі непередбачуваний розклад. Припускаю, що з такою грою "Боруссія" здатна посісти перше місце.

"Шахтар" добре почав, а потім "скис". Але навіть поразка від Гладбаха не затьмарить перемогу над "Реалом". Я був у єгипетській Хургаді в костюмі "Шахтаря". До мене підбігли працівники готелю, аби висловити захоплення перемогою над "Реалом". Про Гладбах ніхто не згадував.

"Шахтареві" даю 33 відсотки, що вийде в 1/8 Ліги чемпіонів. Також 33 — що гратиме в Лізі Європи. І ще 33 проценти — що посяде четверте місце.

Колишній футболіст Ігор Яворський, 61 рік, розповів про київське "Динамо".

— Мало хто сподівався, що в "Динамо" після трьох турів у Лізі чемпіонів може бути більше залікових балів, ніж зараз. Занадто серйозні суперники випали киянам.

Однак навіть за такого розкладу сил "Динамо" могло пощастити. За великим рахунком, шансів не було лише в матчі з "Ювентусом". Тут дався взнаки вищий індивідуальний клас гостей.

Не пощастило в поєдинку з "Ференцварошем". "Динамо" знову грало на контратаках, але цього разу вони були доведені до логічного завершення. За рахунку 2:0 кияни вирішили, що в другому таймі буде достатньо перепочити й дочекатися його завершення. Фактично, це було непрофесійне рішення, за яке суперник жорстко покарав. Втрата концентрації — найбільший гріх у футболі.

Окремо стоїть зустріч із "Барселоною". Епідеміологічна ситуація в команді була вкрай важка. Але за винятком перших 15 хвилин "Динамо" показало якісну гру. Я сказав би, нахабно-якісну. Контр­атаки були зразкові, якби було кому їх завершувати. Супряга ще не "дозрів" до "Динамо", і на роль єдиного форварда не тягне.

Мірчі Луческу треба зайнятися точковим підсиленням. Необхідно знайти трьох-чотирьох якісних виконавців. Насамперед у лінію атаки й опорну зону. Вони найпроблемніші на сьогодні. Але такий варіант можливий лише в січні, тому груповий турнір Ліги чемпіонів доведеться догравати нинішнім складом.

Футбольний тренер Олег Федорчук, 59 років, підсумував гру "Зорі". Вона поступилася в усіх матчах.

— Причин провалу "Зорі" кілька. Найперше — сильна група на чолі з "Лестером". Команда сильна, прогресуюча. Недаремно вона стала чемпіоном Англії-2016.

Друга причина — відсутність трьох провідних гравців. Як можна було сподіватися на гарний виступ в Лізі Європи й одночасно позбутися Богдана Михайличенка, Олександра Тимчика й Богдана Леднєва? Також незрозуміла позиція тренера Віктора Скрипника, який влітку то переходив до "Дніпра", то повертався.

Очевидно, що клуб не збирався шукати їм рівноцінну заміну. Нові футболісти не можуть пробитися до "основи", не те що претендувати на лідерство.

Скрипнику за таких умов не можна було продовжувати ставити на атакувальну гру. Варто ді­яти на результат. Це як у театрі. Якщо немає в тебе гарних виконавців, то за складні п'єси братися не слід. Треба шукати простішу режисуру й чекати на появу майстрів. Інакше можливий провал. Що, власне, із "Зорею" й трапилося.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" може і пройти далі в Лізі чемпіонів, і "вилетіти" з єврокубків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі