пʼятниця, 22 червня 2012 07:00

Наші молоді футболісти мають рватися в Європу

Програш української збірної в останньому матчі Євро англійцям по-справжньому засмутив. Не така вже страшна сьогодні британська дружина, щоб її не можна було обіграти. Наші суперники грали цілком посередньо, але і цього вистачило для перемоги над "молодою командою" Олега Блохіна. Хоча вона не така вже й молода — середній вік футболістів 27,3 року. У фаворита чемпіонату Німеччини — 24,3. Сам керманич українців заявляв, що національна збірна ще не доросла до того, щоб перемагати найкращі команди Європи.

Я сказав би: і не доросте, якщо наші молоді футболісти гратимуть виключно в національному чемпіонаті. У нашій збірній на Євро тільки Шевченко, Тимощук та Воронін мали досвід виступів за європейські клуби. Неважко було помітити, що індивідуальна майстерність шведів, французів чи англійців вище за українських гравців. Бо рівень чемпіонатів провідних футбольних країн Європи не порівняти з нашим. Там за сезон відіграють по 50-60 матчів, і не тільки у внутрішньому чемпіонаті, а й у єврокубках та за збірну. Приблизно третина ігор випадають на суперматчі між грандами. Це зовсім інша фізична й психологічна напруга та ігрова практика. Інший ритм, бо доводиться виходити на поле через два дні на третій. В Україні ж топ-поєдинків із десяток за сезон, та й то перед ними провідним гравцям клубів дають відпочити по тижню. Якої гри після цього слід очікувати від них? Із єврокубків наші команди вилітають на ранніх стадіях. А потім півроку тренери годують нас казками про те, як вони "ось-ось" виграють Лігу чемпіонів.

Навесні 2011-го один із провідних функціонерів італійського "Мілана" Арієдо Брайда взяв на олівець 21-річного тоді Андрія Ярмоленка. Динамівець чудово провів матч Ліги Європи проти "Манчестер Сіті". Але заявив, що не збирається покидати "Динамо".

Андрій Шевченко зіграв перший матч за "Мілан" за місяць до свого 23-річчя. І в перший же сезон став найкращим бомбардиром місцевого чемпіонату. Згодом — виграв Лігу чемпіонів та "Золотий м'яч".

Ще показовіша історія Кахи Каладзе, який почав рватися до "Мілана" після Шевченка. Грузинський захисник змусив керівництво "Динамо" погодитися на трансфер і виграв в Італії усі головні клубні титули.

Наші молоді обдаровання — Селін, Хачеріді, Ракицький, Бутко, Гармаш, Коноплянка, Ярмоленко — мають не чекати, доки їх запросять до Європи, а рватися туди, навіть у посередні команди, на нижчу, ніж у "Динамо" чи "Шахтарі", платню. Бо тільки там вони зможуть наростити свою майстерність, вивчити мови, стати, нарешті, європейцями й допомогти збірній України досягти чогось суттєвого. Якщо ж продовжать грати в Україні, то повторять долю Мілевського й Алієва, від яких уже годі чекати чогось путнього.

Зараз ви читаєте новину «Наші молоді футболісти мають рватися в Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі